To bullet journal or not to bullet journal

Een grote vraag op dit moment. We zijn in september en ik moet eens gaan nadenken hoe ik mijn planning in 2018 wil gaan doen (of er misschien al eerder mee beginnen) . Nu is het zo dat ik mijn planningen maak in allemaal verschillende kleine schriftjes. Ik begin een liefde te ontwikkelen voor kleine notebooks. Waarom ? Die kan ik fijn in mijn tas stoppen en elke notebook heeft dan ook een andere functie. Het nadeel is dat ik er zo al een kleine verzameling bij elkaar heb gespaard en telkens een andere moet pakken om  iets in bij te houden of een planning op te maken. Ik ben natuurlijk pas in 2016 begonnen hiermee dus ben zeker nog zoekende naar een goede manier. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog mijn agenda met daarin de afspraken van ons allemaal. De agenda die ik voor 2017 gebruik, heeft wel naast elke week een notitieblad. Dit was al nieuw voor mij maar nu ik er bijna een jaar mee werk is dit al een grote vooruitgang tov een gewone agenda. Hierop kan ik dingen opschrijven zoals: adressen van waar we moeten zijn voor welke afspraak. Maar ook tips die ik kreeg ivm een gepland uitstapje en ook aanraders waar we in de toekomst nog naartoe willen. Ook uitleg ivm vergaderingen en dingen die ik toch moest onthouden kregen daar hun plek en deze heb ik nu dan ook altijd bij. Maar ik merk dat ik toch misschien iets meer structuur ga kunnen gebruiken volgend jaar.

De combinatie werk, 2 pubers, huishouden en een boekenkanaal is heel leuk maar soms zijn lijstjes dan wel nodig. Daarom denk ik misschien toch over een bullet journal na. De vraag die ik me stel is of hier weer niet veel tijd in gaat kruipen. En haal ik de tijd die ik erin steek er ook effectief uit. Op zich zou ik graag een beter overzicht voor mezelf krijgen maar hoe pak ik dit aan ? Hoe kan ik iets creeëren waar ik alles in op kan schrijven en dat dit ook overzichtelijk blijft ? Hoeveel pagina’s heb ik daar dan voor nodig? Ik zie geweldige exemplaren voorbij komen met allemaal een geweldig mooi handschrift en sommige zelfs in handlettering. Maar dit kan ik allemaal niet en mijn handschrift is de ene dag leesbaarder dan de andere. Ik vind het ook dan weer zo erg als ik erin begin en het lukt niet of trekt helemaal op niets ( perfectionisme??) Dan wil ik dat ook weer uitgedacht hebben…

Gebruik jij een bullet journal? En hoe bevalt jou dit? Hoelang ben je er al mee bezig en hoe hard is bij jou de werkwijze al veranderd? Is dit tijdbesparend? Heb je ook werkelijk meer overzicht? En hoeveel maanden werk je erin vooruit? Allemaal vragen die nu door mijn hoofd spelen. Indien je me ermee kan helpen hoor ik het heel graag.

Advertentie

4 gedachten over “To bullet journal or not to bullet journal

Voeg uw reactie toe

 1. Hoi An,

  Ik kijk hier even op m’n gemak rond en het Bullet Journal logje trekt meteen mijn aandacht, gezien ik er zelf nu zo’n jaar mee bezig ben. Ik begon met de Filofax; niets voor mij maar ik moest er aan denken bij het lezen van je stukje omdat je dan een agenda hebt en er je zelf zo veel (of zo min) mogelijk als nodig is eraan toe kan voegen. Minpuntje: ze zijn nogal prijzig.. Gelukkig zijn er ook genoeg goedkopere alternatieven, mocht het je wat lijken.

  Ik gebruik sinds een halfjaar de Moleskine notitieboekjes en daar heb zelfs ik genoeg aan qua bladzijden – veel mensen houden het er een jaar mee uit. Vooruit plannen doe ik niet te ver: zodra er iets anders loopt dan gepland is het een hoop ‘Bujo-werk’. Wat ik heb ervaren is dat het me focus geeft/een idee van wat het belangrijkst voor me is. Overzicht houden is stukken gemakkelijker – zo lang je enkel lijstjes bijhoudt waarmee je ook daadwerkelijk wat doet.

  Hoe veel tijd je er in steekt is erg persoonlijk.. Met mij ge-doodle, lettering (pogingen) en dagelijkse logjes steek ik er toch wel ’n uurtje per dag in (minstens), maar ik geloof zeker dat het ook bijdraagt aan je productiviteit. Mocht je inderdaad een perfectionist zijn, dan is het erg vervelend wanneer er geen enkele taak afgevinkt staat 😉 Daarbij wordt mijn eigen perfectionisme flink getemd dankzij het Bullet Journal: telkens helemaal opnieuw beginnen ben je op gegeven moment zat en dan neem je al snel genoegen met ‘goed genoeg’ 😉

  Ik hoop dat je wat aan mijn reactie hebt!
  Groetjes, Anne

  Like

  1. Hoi Anne ,
   Leuk dat je een reactie achterlaat! Gebruik je dan de Moleskine dotted versie? Ik heb me ondertussen ondergedompeld in YouTube filmpjes en Pinterest en … heb het boek Bullet journal de handleiding gekocht. En ben ook ondertussen gestart. Ik heb besloten om eerst in een schriftje te beginnen. Kwestie van veel te kunnen uitproberen en zo te ontdekken wat het beste werkt😁. Hoever plan je dan vooruit? Ik heb nu wel het gevoel dat ik de blz voor oktober ook in orde moet hebben ivm agenda planning . Wanneer begin jij daar aan?
   En tuurlijk heb ik iets aan je reactie! Ik kan van iedereen die dit al doet nog heel veel leren !
   Groetjes,
   An

   Like

   1. Inderdaad, de ‘Dotted, soft cover en large’ Moleskine is naar mijn mening een prima boekje 🙂 Zelf heb ik een 2e exemplaar om in te oefenen, vooral ook handig wanneer je aan ’t grid wilt wennen. Zelf heb ik geen gek druk leven, maar alles dat nog zeker een maand kan wachten komt in het ‘future’-vakje van de huidige maand te staan – zo vergeet ik het niet, maar zet ik ook nog niet teveel vast. Ik plan de maand globaal en dan plan ik de wat gedetailleerdere zaken per week in, voor mij werkt dat prima! En mocht je niet weten waar te beginnen: zelf maak ik voor ik een Bullet Journal begin een index.. belangrijke pagina’s maak ik meteen/zsm en de andere pagina’s reserveer ik met een post-it 🙂 Ik ben zeker geen BuJo-Guru, maar vragen mag altijd. Ik hoop stiekem mettertijd ook een kijkje te kunnen nemen in jouw Plan-strategie – als je er aan toe komt 😉

    Groetjes!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: