Boekvoorstelling Oscar Cook: Zonderlinge gebeurtenissen

Op een zonnige zondagmorgen vertrek ik naar Turnhout voor een zonderlinge voorstelling van de zonderlinge gebeurtenissen van Oscar Cook. Vera van Renterghem stelt samen met uitgeverij Van Halewyck haar boek voor in het nationaal speelkaartenmuseum.

Bij binnenkomst krijgen we van Vera allemaal een speelkaart. Ze vraagt om deze zeker goed bij te houden. De zaal loopt goed vol en er moeten zelfs banken omgezet worden zodat iedereen kan zien.

Eerst komt de uitgever aan het woord. Gezien dat er veel kinderen zijn,vraagt ze of zij wel weten wat een uitgever nu eigenlijk doet. Zo krijgen de kinderen al direct een beeld van wat er allemaal het maken van een boek komt kijken.

Daarna komt Vera aan het woord. Ze verteld wie Oscar nu eigenlijk is en ligt een tipje van de sluier over waar dit boek over gaat. Het beloofd een spannend verhaal te worden. We worden ook getrakteerd op een vertelmoment. Het is altijd leuk om een auteur uit eigen werk te horen vertellen.

Vera van Renterghem

Korte inhoud:

Mijn leventje , ik vrees dat het bizar zal blijven. Of dat te maken heeft met het Kraaiennest, het bejaardenhuis waarin ik als dertienjarige woon? Of met mijn vriendin Stiene, die ik niet meer uit mijn leven weg kan denken? Of met de bovenmenselijke kracht van een fetisj? Ja, zeker en vast, maar er is meer. Als professor Otto plots de wetenschap afzweert, dan kun je er donder op zeggen dat er iets aan de hand is. Iets? De wereld staat op het punt voorgoed te veranderen! Komen Stiene en ik heelhuids uit het avontuur dat ons naar Ingolstadt in het jaar 18616 brengt? Zijn we echt allemaal helden, zoals Karel beweert?

De spannende samenwerking tussen de jongere en oudere generatie is een thema in het verhaal. Vandaag is het dan ook de dag van de ouderen.

Wanneer alle kinderen op het puntje van hun stoel zitten om meer te weten te komen van het verhaal, haalt Vera een andere stok kaarten te voorschijn. Een onschuldige hand trekt er een kaart uit en deze wind het boek. ( leuk detail er worden 2 boeken verloot 1 onder de kinderen in de zaal en 1 onder de volwassenen). Harten 9 wordt getrokken en ik ben de gelukkige !!

Na deze voorstelling heeft de uitgever gezorgd voor koffie en koffiekoekjes. Het museum is vandaag ook open en de oude persen werken. We worden dan ook uitgenodigd om daar een bezoekje aan te brengen. Wat is dit ook interessant. Doorheen de tijd zie je hoe het drukken evolueert maar ook hoe de kaarten veranderen. De kaarten bleken vroeger zelf een manier te zijn om boodschappen door te geven. En vele verhalen beginnen met een kaart of een kaartspel.

drukpers.jpg

Ik heb dan ook genoten van deze zondagochtend. Met dank aan Vera van Renterghem en uitgeverij Van Halewyck

oscarOscar Cook: Zonderlinge gebeurtenissen door Vera van Renterghem

Uitgeverij : Van Halewyck

Aantal pagina’s: 267

ISBN: 9789461317407

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: