Van boekenbal tot schrijfrituelen

Zondag 29 oktober gaven Kim ten Tusscher en Michelle Visser een voordracht over het schrijven en uitgeven van een boek. Wat komt er allemaal bij kijken en hoelang duurt dit volledige proces,enz.  De voordracht was in Tilburg, dicht bij huis dus en daarom wilde ik er ook absoluut naar toe.

Om half 3 verzamelde we rond de tafel en begonnen Michelle en Kim te vertellen.

boekenbal1Michelle Visser is auteur van 4 boeken, 2 historische romans en 2 feelgoed. Deze zijn uitgegeven bij Boekerij Meulenhoff

 

 

Veronique

Opstand

Het huis met de blauwe luiken

Een lucht vol Franse dromen

boekenbal4Kim ten Tusscher heeft 7 boeken uitgegeven allemaal in het fantasy-genre. Deze zijn uitgegeven bij Zilverspoor.

 

 

Gebonden in duister

Verbroken in schemer

Geboren in licht

Jager

Prooi

Bloed

Hydrhaga

Op weg naar een bestseller ( tussen fictie en werkelijkheid)

Hoe werkt dat nu, dat schrijven voor hen. We krijgen een blik achter de schermen. De eenzaamheid van het schrijven maar ook de vreugde die het kan geven. De inspiratie en de research die er voor nodig zijn.

Voor Michelle zijn dit de feiten die moeten kloppen doorheen  het verhaal maar ook de zin die haar opeens inspiratie gaf voor het schrijven van de opstand. Hoe gaat ze te werk met het plotten van het verhaal? En waarvoor gebruikt ze behangpapier?

boekenbal5

Kim werkt dan weer op een volledig andere manier om haar verhalen in elkaar te zetten en te laten kloppen. Maar ook bij haar komt er een heleboel research bij kijken. Hoe werkt een vulkaanuitbarsting van a tot z.

De rode draad bij hen beide is onderzoeken, schrijven en heel veel herschrijven. Telkens opnieuw scenes bekijken en bewerken. En wanneer je manuscript bij de redacteur ligt begint het herschrijven weer van voren af aan. De uiteindelijke uitgave ziet er helemaal anders uit dan je eerste versie.

boekenbal6

Ook moet je als schrijver veel je trots in kunnen slikken en raad en aanwijzingen op kunnen volgen. De uitgeverij neemt door middel van een redacteur je manuscript door en bekijkt het onder een vergrootglas. Maar eerst moet je natuurlijk een uitgever vinden. Belangrijk hierbij is om als auteur ook te zoeken naar de uitgeverij die bij jou boeken past.

En zo worden alle verschillende stappen met ons doorgenomen. Van eerste letter tot het uiteindelijk boek incl cover en marketing. Wat moet je als auteur zelf doen en wat doet je uitgeverij. Heel leerrijk om dit allemaal te horen.

Allerbelangrijkste rode draad doorheen dit alles:

Enkel door een inspiratie en heel veel doorzettingsvermogen word je auteur. Het is een proces van jaren! En …. auteur wordt je vanuit een passie. De passie om te schrijven en te herschrijven en dit doe je omdat je ervoor wilt gaan. Niet om het grote geld want dan krijg je een mega koude douche. Fijn dat er toch zoveel gepassioneerde mensen zijn die ervoor gaan.

Dank je Kim en Michelle voor deze fijne leerrijke middag!

 

Advertentie

2 gedachten over “Van boekenbal tot schrijfrituelen

Voeg uw reactie toe

  1. Die focus op herschrijven, ik hoor het keer na keer terugkomen en zo gek is het ook niet. Je kunt gewoon niet een perfect verhaal in één keer neerzetten. Onmogelijk. Boeiend blogartikel om te lezen! 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: