Gewoon Véronique

Véronique 1Véronique van Michelle Visser

Uitgeverij: de Boekerij NV

Aantal pagina’s: 351

ISBN: 9789022561935

 

We leren de achttienjarige Véronique kennen als een vrolijke, actieve jongedame. Maar owv de dood van haar vader zit het landgoed Welestae aan de grond. Een gunstig huwelijk voor Véronique is hetgeen het landgoed kan redden.  Door dit huwelijk wordt het landgoed gered en hoopt de familie Meijer in de eerste stand opgenomen te worden. Als steenrijke maar volkse ondernemer is dit moeilijk. Wie nl niet in deze stand geboren is…

Pieter haar man is tijdens zijn opleiding al gebukt gegaan onder de afkeer van de elite en wil nu dan ook dat zijn vrouw zich onberispelijk gedraagt. Zij is zijn familie’s inkomkaartje in de elite. Het verschil tussen de standen komt duidelijk tot uiting. Wanneer we dan nog kennismaken met broer Willem die opkomt voor de andere mindere klasse en connecties heeft met Aletta Jacobs ( de eerste vrouw die medicijnen gestudeerd heeft in Nederland) ontstaat er een spanningsveld tussen alle partijen.

Véronique ontdekt telkens opnieuw telkens opnieuw dat ze eigenlijk maar koopwaar is. Ze voelt zich gevangen. Pieter bepaald alles ivm haar leven. Wanneer ze naar Nederlands-Indië worden gestuurd door haar schoonvader wordt haar leven eigenlijk beter. Hier krijgt ze iets meer vrijheid. En begint ze ook steeds meer te beseffen dat ze misschien ook zelf een persoon kan zijn. Charlotte Jacobs de zus van Aletta is gelijk met haar afgereisd naar Nederlands-Indië.  Charlotte heeft apothekeres gestudeerd en is een vrouw die voor zichzelf opkomt. Door het koppelen van de gedachten van Charlotte en Willem begint Véronique zich af te vragen of ze wel opgesloten moet blijven zitten in haar huwelijk.

Historische roman

In de loop van het boek krijgen we steeds een duidelijker tijdsbeeld. Het verschil tussen man en vrouw, de vrouw die als koopwaar dient voor de familie. Het verschil in standen, in welke stand je geboren wordt bepaald tot hoever je kunt komen. Toegang tot de elite komt bijna niet voor. Maar ook kaart Willem als journalist mooi de wantoestanden in de fabrieken en de krottenwijken aan. Het verschil tussen Véronique uit de eerste stand en Pieter met een werkmansachtergrond is vanaf begin duidelijk. Heel deze aspecten worden op een zeer geloofwaardige manier uitgewerkt en het zet je aan het denken.

Wat had je als vrouw te zeggen iets meer dan een eeuw geleden? Hoever zijn we ondertussen gekomen in iets meer dan 100 jaar? Ik kan het me niet voorstellen.

Véronique

Véronique leren we kennen als het meisje dat uitgehuwelijkt wordt. Doorheen haar eerste jaren van haar huwelijk wanneer Pieter haar volledig wil overheersen. Hij bepaalt zelfs hoeveel ze mag eten en welke kleding ze aan mag doen. Dit tot een gezelschapsdame aan toe die haar niet uit het oog mag verliezen. Maar de zaadjes worden gepland. In Nederlands-Indië waar ze een vriendschap opbouwt met Charlotte komen deze zaadjes langzaam uit en durft ze voor de eerste keer een weerwoord te geven tegen Pieter. Daarna volgen telkens verder stapjes….

Conclusie

Véronique is een zeer interessant, leerrijk en vlot te lezen boek. Je krijgt een beeld mee van de tijd van einde 1800 in Nederland. Michelle schrijft op een makkelijk te lezen manier. Een boek waar je toch even over gaat nadenken. Door dit boek zal ik sneller een historische roman vastpakken in de toekomst.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: