De Krakenvorst deel 1: Keruga

de krakenvirst 2Keruga van Johan Klein Haneveld

Uitgeverij : Uitgeverij Macc

Aantal pagina’s: 370

ISBN: 9789078437383

 

 

Achterflap

Na tweeduizend jaar vrede brengt de priesteres in opleiding Alecia de nacht door bij de Spiegel der Dromen. Wat ze ziet jaagt haar angst aan: een enorme inktvis stort zich op de wereld. tegelijkertijd reist Tarik, half mens en half Hirita, af naar het land Kartaalmon om daar zijn geboorterecht op te eisen: de troon van zijn grootvader ooit van verstoten is. De moeilijkheden die hij tegenkom zijn groter dan hij verwacht had. En dan is er nog de Krakenvorst, een mysterieuze tiran die het volk met harde hand in toom houdt. De belastingen worden alsmaar hoger en dwingen sommige mensen tot wanhopige maatregelen, ….

Mijn mening

3 verhaallijnen vertrekken vanaf het begin. Alecia is een priesteres in opleiding in Keruga. Zij heeft zeer veel moeite met de leer waarnaar ze moet leven. Liever is ze buiten,oefent ze haar boogschieten of babbelt met Gretaris , een visser. Om antwoord op haar vragen te krijgen brengt ze de nacht door bij de Spiegel der Dromen en krijgt een visioen.

Frelik en Darnan zijn 2 herdersjongens. Elke dag vertrekken ze met hun kudde buiten de muren om hen te laten grazen. Op een dag komen er soldaten van de Krakenvorst die een groot deel van hun kudde opeisen. Darnan wil hun kudde verstoppen en Frelik wordt meegetrokken in deze misdaad. Ze worden ontdekt en Frelik kan niet anders dan vluchten.

Peritar en Tarid behoren tot de Hirita, een van de oude volken op aarde. Tarid is half mens , half Hirita en kleinzoon van de verstoten koning van Kartaalmon. Hij wil zijn geboorterecht terug opeisen en als bloedbroeders gaan ze samen op weg.

Johan Klein Haneveld start 3 sterke verhaallijnen. Hierdoor springt hij steeds van de ene naar de andere, maar als lezer raak je toch niet in de war. Hij doet dit op zo een manier dat je steeds direct weet welke verhaallijn je leest. Hij weet deze mooi op te bouwen en je krijgt een gedetailleerde beschrijving van de plaatsen waar de personages komen. In de weide van de schapen beschrijft hij zelfs welke kleur de bloemen hebben maar dit laat het verhaal niet slabakken. Je vraagt je soms wel af wat de personages nu met elkaar te maken hebben maar het is het eerste boek in een tweeluik dus hier krijgen we nog zeker antwoord op in boek 2 Kartaalmon.

Door deze verschillende personages op verschillende plaatsen krijgt het verhaal diepgang. Hier draagt ook het ontdekken van de geschiedenis van deze wereld aan bij. Deze wordt ook steeds mooi in het verhaal verwerkt. De wereldbouw is realistisch met natuurlijk fantasy elementen. Al deze elementen trekken je constant dieper mee het verhaal in. Het is een fantasy op een ander niveau.

Enig klein minpuntje zoals Johan zelf al aanhaalde tegen me bij de aankoop van het boek is de spelling. Maar dit zou in de mogelijke volgende druk en het volgende deel helemaal verholpen moeten zijn.

Conclusie

Keruga is een goed uitgewerkt en doordacht verhaal. Het heeft diepgang en dompelt je onder in een nieuwe wereld. Het boek verdient een plekje in ieder fantasylezer zijn boekenkast.

Sterren : ****1/2

 

kunt vanaf nu niet meer teren op de eer van je familie, maar nog steeds kun je doen wat eerbaar is

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: