Zonder jou

zonder jou1Zonder jou van Chantal en Priscilla van Gastel

Uitgeverij: Harper Collins

Aantal pagina’s: 381

ISBN:9789402715903

 

 

Korte inhoud:

Valerie staat op een keerpunt. Oscar de liefde van haar leven staat op het punt haar te verlaten. Hun zoontje Mick heeft hen hoe langer hoe verder uit elkaar gedreven. Ze leefde op wolkjes toen Mick geboren werd maar hoe ouder Mick wordt hoe duidelijker zijn persoonlijkheidsstoornis wordt. Dit heeft Oscar en Valerie lijnrecht tegenover elkaar gezet.Oscar ziet geen andere uitweg dan een scheiding.

Valerie staat er dan ook opeens alleen voor. De ontwikkelingen in Micks karakter volgen elkaar nu steeds sneller op. Het gevaar wordt steeds groter. Kan Valerie dit in haar eentje aan en hoe doe je dit? Hoe ga je om wanneer het grootste gevaar komt van degene van wie je het meeste houdt.

Mijn mening

Vanaf het begin pakt het verhaal je. Je duikt direct in de chaos waarin Valerie zich bevindt. Een scheiding die niet af te wenden is en een tienerzoon die veel aandacht nodig heeft. De karakters van Valerie, Oscar en Mick worden zeer realistisch opgebouwd en weergegeven. In de loop van het boek worden deze steeds verder uitgediept en worden er veel dingen duidelijk. Je kruipt echt in hun huid. Je leert hun gedachte, emoties en drijfveren kennen.

Valeria die alles doet voor haar zoon. Zelfs haar huwelijk gaat eraan ten onder wanneer ze voor de keuze wordt gesteld haar man of haar zoon. Het onmogelijke probeert ze om alles in goede banen te leiden en om niets te laten escaleren. Op een slap koord danst ze constant op en neer. Een angst voor haar eigen zoon….

Oscar die alles met lede ogen aanziet. Ook hij heeft geprobeerd kan maar steeds beland hij in een machtsstrijd met zijn zoon . Daarom besluit hij afstand te nemen van Valerie en Mick. Maar wanneer alles escaleert neemt hij zijn rol terug op.

Mick met zijn passie voor macht, kwelling, verdriet en lijden. Zijn haat tegen de wereld. De overtuiging dat iedereen tegen hem is. Niemand begrijpt hem en geeft hem de aandacht die hij verdient.

Tijdens het lezen leer je het verhaal kennen van 3 kanten. Het volgen van de gedachten die in Mick zijn hoofd rondspoken zijn soms ronduit angstaanjagend. De dingen die hij als 12 jarige zou kunnen verzinnen. Alle instanties zijn al afgelopen om hulp maar niemand kan de diagnose stellen. Het is zo realistisch geschreven dat je je afvraagt wat de ouders van “zo een kind” meegemaakt hebben vooraleer het uit de hand loopt. Maar in je achterhoofd besef je dat dit voor sommige mensen de echte realiteit is.

Eindoordeel

Een pageturner dewelke je niet loslaat. De angst en onmacht vliegen je naar de keel. Het enige wat je hoopt is dat nooit in de schoenen van Valerie komt te staan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: