Oei, ik heb een dip

We kennen het allemaal wel: een dip, een leesdip, algemene dip, een werkdip en noem zo maar verder op. Het afgelopen jaar was ik een beetje gespaard gebleven maar nu haalt hij me precies in volle omvang in.

Het lezen wil de afgelopen weken niet meer zo goed lukken en de rest ook niet. Ik vertel je hoe ik daarmee heb leren omgaan.

Belangrijk is om de oorzaak te kennen natuurlijk. Heb je enkel een leesdip? Of zit je in een algemene dip? Voor mij het laatste dus.

Hier heb ik vaker last van. Er komt dan teveel op me af van verschillende kanten en ik wil nu eenmaal vaak steeds meer. Mijn agenda slipt de laatste maanden steeds dichter en dichter. Veel leuke dingen maar ook werkgerelateerde drukte kregen de overhand. Maar hoe ga ik daar dan mee om?

Rust opzoeken

De eerste stap is stil te gaan staan. Even weg uit de situatie en afstand nemen. Dat klinkt logisch, makkelijk maar is het niet. Het hoeft niet lang te zijn maar even de GSM, computer, TV en telefoon af. Zelfs boeken zijn dan even not done. Want als ik lees denk ik toch weer aan het schrijven van een recensie, en wat in het volgende artikel, video,….

Wat ik dan ook doe is slapen, slapen(ja idd 2x slapen), rusten en wandelen of stil zitten. Pas als ik dit lang genoeg doe merk ik dat mijn hoofd ook een beetje ophoudt met schreeuwen en komen er manieren boven om hiermee om te gaan.

Planning

Bujoapril

Daar komt de Bullet journal natuurlijk om de hoek kijken. Even flink nakijken wat wanneer gepland staat. Door de drukte is het bijhouden hiervan ook in de slob geraakt dus dat neem ik eerst weer op. Een planning maken voor de maand april. Wanneer zou ik waar graag naartoe gaan. Nu moet ik in dit stadium van mijn dip zeggen dat ik vrij rap in paniek sla dus nu ook. Dus even nog een stapje terug.

 

Weekplanning

Werk en huishouden is iets wat steeds verder moet gaan dus daar ligt de eerste stap. Sommige dingen zijn gewoon elke dag noodzakelijk en vragen geen planning (eten moet er gemaakt worden, boodschappen gedaan en keuken opgeruimd). Maar daarna zijn er nog zeer veel taken over. Het probleem hierbij is dat ik ze dan allemaal tegelijkertijd zie en vind dat ze gedaan moeten worden. Dus hoofd is een puinhoop ivm de to do’s. Als je daar dan nog recensies, blogs en video’s bij wil maken dan knipperen er tientallen rode lichten in mijn hoofd. Dus terug naar de weekplanning. Even tijd nemen om daar eens rustig over na te denken en bij te schaven.

Maandplanning

Wanneer dit zijn plekje heeft kan ik terug gaan kijken naar de maandplanning. En deze veroorzaakt dan direct minder paniek. In mijn hoofd is het alweer iets overzichtelijker  maar dan komt het moeilijke: schrappen! Wat wil ik echt wel en wat moet ik misschien toch maar niet doen. Niet omdat ik het niet leuk vind maar gewoon omdat het niet kan. Meerdere dingen op een weekend kan uitzonderlijk maar niet elk weekend. En elk weekend iets te doen hebben is eigenlijk ook al teveel. ( Dat heb je nu eenmaal met HPS)

Dus schrappen wordt het….. Hierdoor zie je dan op een zondag geen video en verschijnt er ook een blogje minder. En kom ik niet naar een activiteit waar ik eigenlijk wel naar uitkeek.

De ontspanning

waNatuurlijk wil ik wel blijven lezen en hoe los je dat dan op? Allereerst door de lat laag te leggen. Ik wil veel lezen maar moet het nu even loslaten. Ik wilde alle boeken gelezen hebben van de shortlist voor de dag van het fantastische boek. Maar dit gaat niet lukken. Ook Blackwell van Kevin Valgaeren bijt in mijn neus om aandacht maar ook die gaat even moeten wachten en zo nog een aantal boeken. Het loslaten van je doelen is zo moeilijk maar ook even nodig. Stukjes gaan wandelen brengt dan voor mij vaak ook soelaas. Dus overdag de boeken even in de kast laten en als beloning ’s avonds in bed nog een half uurtje lezen. Ook de tv en radio blijven trouwens nu nog steeds uit !

De opbouw

Van hieruit komen er dan opeens weer ideeën opzetten. Wordt mijn hoofd weer leger en is er weer plaats voor nieuwe dingen. Nieuwe ideeën ontstaan en komen zo op papier. De doelen zijn weer even naar beneden bijgesteld en zijn ook weer een stuk haalbaarder. De goesting komt weer bovendrijven en de passie krijgt weer een plaats…. en ik ben weer vertrokken.

Hoe ga jij om ermee om wanneer het even niet gaat? Wat doe jij dan? Heb jij bepaalde stappen die je volgt? Laat het me vooral weten!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: