Een wonderbaarlijk sprookje

goedzoGoedzo en de zoeker van Gerd Goris

Uitgeverij: Uitgeverij Macc

Aantal pagina’s: 238

ISBN: 9789078437451

 

 

De eenvoudige huisknecht Goedzo woont met zijn meester Diederich in een grot in het groengroeiwoud. Op een dag krijgt hij van zijn meester de opdracht om zo snel mogelijk naar de stad Zonnaven te reizen om daar de koning te spreken te krijgen. Tijdens zijn tocht wordt Goedzo achternagezeten door een bende criminelen en ontdekt een vreselijk plan dat het koninkrijk ten onder kan doen gaan. Samen met mevr Besogne, de koning en zijn dochter met magische krachten, de vechtjas Joris en de dronkaard Kantasis moeten ze een plan bedenken dat het koninkrijk kan redden. Een machtige waterdraak is hun laatste hoop.

Mijn mening :

Aan deze schrijfstijl heb ik moeten wennen. In het begin kreeg ik het niet te pakken. Ik wist echt niet wat ik ervan moest denken. De manier waarop de proloog is opgebouwd : de schilderachtige beschrijving van de omgeving als begin en midden in deze feeërieke beelden een grot met daarin 2 bewoners: Goedzo en Diederic. Ver weg van de bewoonde wereld leven zij samen en zorgen ze voor Diederic zijn levenswerk, met als laatste deel van de zin :

totdat op een dag hieraan bruusk een einde kwam en het noodlot hen uit elkaar dreef……

Het heeft voor mij tot hoofdstuk 3 geduurd tot ik aan een sprookje dacht en vanaf dat moment kwamen de woorden als beelden op me af. Soms wordt je nu eenmaal verrast door een schrijver. Goedzo en de zoeker is hierdoor geen doorsnee fantasyboek. Natuurlijk moet Goedzo aan zijn tocht om het kwaad te verslaan en tijdens zijn tocht komt hij een vrouwe, de koning met zijn dochter en een dronkaard tegen en jaja ook een blauwe draak.  Samen en afzonderlijk gaan ze telkens op verschillende manieren het gevecht aan.

Gert Goris weet door de verschillende logische verhaallijnen samen te laten komen en daarna weer te splitsen. Soms zijn de wendingen net niet zoals verwacht en andere zie je van ver aan komen. Het goede en het kwade worden als tegengestelde gebracht. De ondergeschikte is uiteindelijk degene de wereld redt.

Door de helikoptervisie die je als lezer krijgt zweef je over de verschillende plaatsen en verhaallijnen heen. De karakters worden niet ver uitgediept maar dit is in deze context ook niet noodzakelijk omdat het verhaal in een vertellende stijl geschreven is. Wanneer je de juiste invalshoek te pakken hebt leest het heel vlot.  Een mooi geschreven sprookje.

Eindoordeel

Fijn om nog eens verrast te worden door een sprookje.

 

Advertentie

Een gedachte over “Een wonderbaarlijk sprookje

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: