de Zaak

 

de zaakDe Zaak door Rolf Österberg

Uitgeverij: CPRomance

Aantal pagina’s: 526

ISBN: 9789491300530

 

 

Korte inhoud.

Jeruzalem: Een Russische professor heeft een koker met een aantal papyrusrollen en een filmrolletje in zijn bezit gekregen. Sindsdien wordt hij achtervolgd. Op het plein voor de Klaagmuur weten zijn achtervolgers hem in te halen. Hij laat het filmrolletje ongemerkt vallen en weet in eerste instantie te ontsnappen. Maar enige dagen later verdwijnt hij van de aardbodem. Een voormalige Mossadanalist is een vriend van deze professor en bijt zich vast in deze verdwijning.

Ilse de Weerdt is op vakantie in Jeruzalem voor haar studies. Zij vindt het rolletje en neemt het nietsvermoedend mee naar huis. Onwetend dat juist dit haar volledige leven in een nachtmerrie zal veranderen.

Mijn mening

Vanaf de eerste zinnen wordt je midden in de actie gegooid: de vlucht van de Russische professor,Yuri, voor zijn achtervolgers op het plein voor de Klaagmuur. Je voelt direct de spanning. Wanneer hij weet te ontsnappen, roept hij de hulp in van zijn vriend Moshe de gepensioneerde Mossadanalist. Om hem niet in gevaar te brengen vertrekt Yuri weer met alle gevolgen van dien. Voor je het weet zit je aan hoofdstuk 2.

Hier komt even de ontspanning wanneer we kennismaken met Ilse de Weerdt. Ze heeft haar leven op orde en woont samen met haar vriendin Nathalie in een bovenwoning in Amsterdam. Na haar trip naar Jeruzalem besluit Nathalie haar ten huwelijk te vragen. Maar na hun huwelijksreis komen ze in een nachtmerrie terecht.  Ilse verandert van een zachte jonge vrouw in een wraakmachine.

“Een van de 3 is al in de hel, als zoiets bestaat. Voor de anderen heb ik een plaats gereserveerd.”

Moshe is een eenzaat. Door zijn werk bij de Mossad is hij nooit op zoek geweest naar een mogelijke partner. Zijn werk heeft hem volledig opgeslorpt. Hetgeen Ilse verliest, lijkt hij te vinden tijdens de zoektocht naar de moordenaars van zijn vriend. Ook hij zint op wraak maar wordt toch zachter en menselijker.

De zaak verscheen eerder onder de naam : Het Papyruscomplot en was toen het debuut van Rolf Österberg (pseudoniem). Rolf bracht een aantal jaren door bij de het Korps Commandotroepen.

Om de zaak opgelost te krijgen ontstaat er een kat en muis spelletje tussen de Mossad, het Vaticaan en de politie van Amsterdam enerzijds en Ilse en Moshe anderzijds. Allen hebben verschillende belangen in de zaak en willen deze naar hun wensen oplossen. Hierdoor lopen er 5 verschillende verhaallijnen door elkaar. Maar deze zijn goed te volgen.

Als lezer krijg je een helikoptervisie  over de verschillende verhaallijnen heen. Je leert wie welke belangen heeft. Deze zijn ontzettend uiteenlopend. Natuurlijk wil het Vaticaan niet dat de rollen publiekelijk gemaakt worden. De tekst op de rollen kan de hele Rooms-katholieke geloofsleer onderuit halen. Alle middelen zijn goed om de rollen in het Vaticaan te krijgen. Enkel mag niet besproken worden welke middelen er gebruikt worden: “Ich hab es nicht gewüss “. En grove middelen worden er gebruikt. Martelpraktijken worden in detail besproken: “…castreerde hem, duwde zijn testikels in zijn mond en dwongen hem deze door te slikken”

Er is een goede afwisseling tussen spanning en ontspanning. Het verhaal is geen rollercoaster maar dit maakt het juist geloofwaardiger. Zoals actie is ook het wachten vooraleer de volgende stap kan plaatsvinden een essentieel onderdeel. Dingen moeten uitgezocht worden, op informatie/antwoorden gewacht, gewoontes in kaart gebracht, plannen gemaakt en wapens gekocht vooraleer ze een stap verder kunnen. Onderhuids blijft de spanningsboog aanwezig. Ieder team is gefrustreerd op een andere manier en loopt tegen muren aan owv dit informatiegebrek.

Zeker de eerste helft heeft veel afwisseling en moet je als lezer bijbenen om alle visies te overzien. Het verhaal springt van het ene team naar het andere en de gebeurtenissen wisselen elkaar in grote snelheid af. Naar het einde toe worden alle wraakacties uitgevoerd. Omdat dit een afvalrace is, wordt het verhaal daar ook steeds minder complex. Het plot wordt daardoor steeds voorspelbaarder en de snelheid van gebeurtenissen minder.

Eindoordeel

De zaak is een spannende thriller die naar het einde toe wat van zijn vaart verliest. Maar juist dit maakt het ook geloofwaardig. Alle losse eindes worden afgewerkt. Hij leest vlot met goede afwisseling tussen spanning en ontspanning. Een verdienstelijk debuut en ik ben benieuwd hoe de auteur zich verder ontwikkeld.

 

***1/2

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: