Interview met Kim ten Tusscher nav boekvoorstelling Macht.

pt8Een nieuwe foto en een nieuwe haarkleur wil maar 1 ding zeggen: De release van een nieuw boek . Op 21 april heeft Kim ten Tusscher op Elfia haar tweede deel van vertellingen van de ondergang: Macht losgelaten op de grote wereld.  Vertellingen van de ondergang is een vierluik ( oeps ik dacht eerst dat het een trilogie was … ) Het gaat verder in de heerlijke wereld die Kim geschapen heeft. Hierbij de achterflap zodat je een idee hebt hoe het verhaal verder gaat na bloed.

 

 

De achterflap

Iedereen schrikt op als Lilith en een witte draak elkaar proberen te verwoesten boven het slagveld bij Nadesj. Hun strijd op leven en dood heeft verstrekkende gevolgen: een nieuwe magie lekt vrij de wereld in. Voor Tokala is deze makhma een godsgeschenk, voor de Merzianen is de magie het laatste redmiddel om hun land te redden. De tijd dringt voor Nayaku en de enige persoon die hem kan helpen om deze nieuwe kracht te doorgronden, is Lilith. Zij is sinds het gevecht echter verdwenen.

In een versnipperd strijdtoneel moet iedereen opnieuw bepalen aan welke kant hij staat. Vijanden vormen wankele bondgenootschappen en vrienden komen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Naar aanleiding hiervan mocht ik Kim enkele vragen stellen.

  1. Je nieuwe boek Macht is net uitgekomen. Dit is je 7de boek in deze wereld en het tweede deel in de trilogie “Vertellingen van de ondergang” Heb je bij het schrijven al de volledige verhaallijn van de trilogie in je hoofd of ontwikkeld zich dat tijdens het schrijven? 

Het is het tweede deel van een vierluik. 😉

Nee, ik ben niet zo’n goede plotter. Ik doe iedere keer weer een dappere poging om het verhaal voor de tijd uit te werken, maar tijdens het schrijven gaat het toch weer helemaal de andere kant op. Een mooi voorbeeld daarvan is een plek waar Nayaku in Macht terecht komt. Hij bezoekt de archeologische opgraving in het zuiden van Merzia. En wat hij daar ontdekt… Dat had ik ook niet voorzien, maar het is zo gaaf! Het is iets wat in de komende boeken zeker door gaat werken en wat ik dus niet op voorhand had verzonnen.

Aan de andere kant kun je een verhaal als de Vertellingen van de Ondergang (met een enorm speelveld en verschillende verhaallijnen) niet schrijven zonder enig idee te hebben van waar het heen moet. Enkele belangrijke gebeurtenissen staan dus al wel vast. Het is vooral de weg ernaartoe die verandert.

  1. In Bloed komen het tweeluik en  de trilogie mooi samen. Het verhaal speelt zich wel jaren later af. Was dit moeilijk om samen te voegen? 

Het was niet echt een uitdaging om die twee verhaallijnen samen te voegen, vooral omdat Kiril en Lilith ook echt twee verschillende verhalen mochten vertellen. Ik wilde met deze serie een verhaal schrijven waarvan de verschillende lijnen soms heel ver van elkaar verwijderd raken om dan op een onverwachte manier weer bij elkaar te komen.

106

  1. In Bloed vertel je iets over de vroegere levens van Lilith en Kiril. Maw je verwijst naar je vorige boeken maar gaat er maar net genoeg op in zodat je als lezer voldoende info hebt om het verhaal te kunnen volgen en nieuwsgierig wordt naar wat er eigenlijk daarvoor gebeurd is. Heb je dit bewust gedaan? 

Ja, dat klopt. En dat was eigenlijk lastiger om voor elkaar te krijgen dan om de vorige series samen te laten komen.

Ik wilde een verhaal schrijven dat recht deed aan de leeservaring van de fans die ook de vorige series hadden gelezen. Maar ik wilde tegelijkertijd nieuwe lezers niet uitsluiten. Het was lastig om die balans te vinden en niet een hele samenvatting van de vorige boeken te geven, maar ook niet uit te gaan van teveel voorkennis.

Dat was ook de reden waarom ik bij Bloed een grote groep proeflezers had van mensen die de vorige boeken met veel plezier hadden gelezen, mensen die wel fantasy lezen, maar mijn boeken niet kenden en mensen die helemaal geen fantasy lezen. Zij hebben me echt geholpen om die balans er in te krijgen.

  1. Na Macht kun je beginnen aan het laatste deel van de trilogie ( mmmm niet dus nog 2 boeken te schrijven) . Heb je al ideeën voor daarna? Ga je nog verder in deze setting ? (Hoe het leven van Rayender is verlopen tot zijn binnenkomt in Bloed bijvoorbeeld.) 

Wat leuk om te lezen dat zulke personages ook de interesse wekken. Voorlopig ben ik nog tot 2020 bezig met deze serie. En ik ben echt heel blij dat ik maar een verhaal tegelijk in mijn hoofd heb. Daar ben ik dan ook heel gefocust mee bezig. Ideeën voor een volgende serie of verhaal heb ik dus nog niet, maar ik kan me voorstellen dat ik nog lang niet klaar ben met deze wereld. Er is al weer zoveel interessants opgedoken dat een eigen verhaal waard zou zijn. 😉

  1. Je hebt je een tijdje volledig op het schrijven toegelegd maar bent hiervan teruggekomen. Wat miste je het meeste in die tijd? 

Het contact met andere mensen. Er waren hele dagen dat ik niet buiten kwam en de enige persoon die ik toen in levende lijve sprak, was mijn man. Dat is zo eenzaam.

Ik had echt verwacht dat ik enorm zou genieten van het volledig bezig zijn met schrijven, maar ik ben veel gelukkiger en productiever nu ik er weer werk naast heb. Het is heerlijk om op je werk te komen en dat mensen je even groeten en vragen hoe het met je gaat. Zoiets simpels, eigenlijk, maar oh zo fijn.

  1. En waar hou je als auteur het meeste van? Wat zou je niet kunnen missen? 

Het verrast worden tijdens het schrijven. Wat ik als antwoord op de eerste vraag ook al schreef: dat je als schrijver samen met Nayaku afdaalt in een catacombe en ineens een belangrijk stuk van het achterliggende verhaal ontdekt. Misschien heeft Jakob ook wel altijd tegen mij gelogen. 😉

Een verhaal schrijven is soms net het leggen van een puzzel. Juist de mooiste momenten zijn als je een effen blauw stukje op zijn plek legt en ineens het grotere geheel duidelijk wordt.

Wat ook geweldig is, is de support van de lezers. Ik heb zoveel lieve mensen leren kennen op festivals en online, doordat zij mijn verhalen en mijn personages zo omarmen. Sterker nog: zonder hen zou de Vertellingen van de Ondergang er misschien helemaal niet zijn gekomen. De lezers vroegen of ik alsjeblieft wilde schrijven hoe het verder ging met Lilith en dat werd dit verhaal.

  1. Wil je nog iets extra verklappen over Macht zodat we allemaal naar de winkel willen rennen om hem te gaan halen? 

Jullie zijn nu natuurlijk allemaal nieuwsgierig wat Nayaku in die catacombe ontdekt dat de hele wereld weer eens op de kop zet. En van wie die witte poot is op de omslag van Macht. En waar Lilith is, nu niemand haar kan vinden. En… en…

 

Inderdaad Kim nu ik de volledige kaft zie ben ik heel nieuwsgierig van wie de witte poot is en wie wat allemaal ontdekt in Macht. Dank je wel voor het interview en ik wens je veel schrijfplezier met het schrijven van de volgende delen. Ik weet nu al dat ik weer mega zal genieten van dit boek.

 

 

 

 

Advertentie

2 gedachten over “Interview met Kim ten Tusscher nav boekvoorstelling Macht.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: