Niets om het lijf

NOHL2Niets om het lijf van Kaat De Kock

Uitgeverij: Clavis Young Adult

Aantal pagina’s: 147

ISBN: 9789044832419

 

 

Korte inhoud

Marie is 15, tevreden over zichzelf en een echte puber. Ze heeft goede vriendinnen en ligt regelmatig met haar moeder overhoop. Ze begint te twijfelen aan zichzelf als haar vriendje haar na 3 weken dumpt. Vond hij haar te dik? Vinden de anderen haar ook te dik? Misschien moet ze toch afvallen… Maar dit afvallen wordt al snel een obsessie want als je dun bent verandert alles.

Mijn mening

Soms loop je door een boekenwinkel en roept een boek je toe. Ook deze keer ( ik had nood aan een troostboekje) was dit het geval. Ik zag niets om het lijf liggen en wist eigenlijk direct dat ik deze wilde meenemen. De cover riep me en na de achterflap gelezen te hebben wist ik het zeker. Nu is dit niet het genre dat ik meestal lees maar als moeder van een 15jarige was het misschien toch aan te raden lectuur.

Dit is het eerste boek dat ik lees van Kaat de Kock en gelijk een goede binnenkomer. Wat schrijft ze de gedachtes van Marie mooi op. Mijn idee was dan ook direct : Ja deze uitspraken zijn zo voor een 15 jarige…dus mijn 15jarige ook de eerste hoofdstukken laten lezen en zij was ook direct verkocht. Onder het lezen hoorde ik regelmatig gegniffel en ja echt dit zou ik ook zomaar kunnen zeggen, mmmm

Veel vrienden zijn naar Instagram gevlucht, maar dat beginnen oudere mensen nu ook al te ontdekken.

Dus na deze toetsing is het zo goed geschreven in de bewoordingen en denkwijze van deze leeftijd chapeau.

Het latere thema zet je met beide benen op de grond. Hoe enkele terloopse opmerkingen ( die eigenlijk niet voor haar bedoeld waren ) zo een verstrekkende gevolgen kunnen hebben.  Het is zo realistisch beschreven. De redenen waarom Marie het doet en blijft volhouden. De dingen die er gebeuren en die ze zelf niet meer ziet. De omgeving die geen vat meer op haar heeft. Zoveel dat ze verliest maar ze geen besef van heeft. De harde weerbots voor ze beseft wat er aan het gebeuren is. In 147 pagina’s wordt dit allemaal zo goed beschreven. En dit in een taalgebruik wat bij de leeftijd blijft passen. Dit maakt het boek juist uitzonderlijk.

Conclusie

Niets om het lijf is een verhaal dat elke ouder/volwassene die te maken heeft in de omgeving met pubers met eetproblemen en zelfverwonding zouden moeten lezen. Ook om de problematiek bij de jongeren aan te kaarten is het een must read.

 

Advertentie

4 gedachten over “Niets om het lijf

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: