Eng zeker als je beseft dat dit ook werkelijk kan gebeuren.

cover_noBackground1-768x1162Uitgebroed van Pat Craenbroek

Uitgeverij: Paris Books

Aantal Pagina’s: 322

ISBN: 9789492883230

AchterflapLilith Van Winckel, verteerd door pijn en verdriet, besluit zich voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurs, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw maanden voor haar dood een plan met vertrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Mijn mening

Deze keer begin ik zeer bewust weer met de achterflap. Dit is namelijk de eerste keer dat Pat Craenbroek je op het verkeerde been zet. Als je na het lezen van de achterflap aan het boek begint, verwacht je als lezer toch wel een beetje dat dat ook de beginsituatie is van het boek. Want hier begint toch het verhaal? Niets is minder waar. Het boek begint bij een andere personage en op een ander moment. Heel kort maken we hierna kennis met het hoofdpersonage om dan via verschillende andere personen bij de situatiebeschrijving van de achterflap uit te komen. Maar ondertussen zitten we dan al in ongeveer de helft van het boek.  Al deze losse stukjes lijken in eerste instantie zeer chaotisch. Je vraagt je regelmatig af waar nu de rode draad zit maar hoe verder je leest hoe meer deze draad duidelijk wordt. Het is duidelijk dat er veel plotten aan het schrijven vooraf is gegaan en dat Craenbroek dit zeer goed doordacht heeft. Enkel wanneer je stukken over Lilith leest zijn deze in de ik-vorm geschreven. Tijdens het lezen merk je duidelijk dat alle personages tot in de puntjes zijn uitgedacht met karaktertrekken, achtergrond en uiterlijk.  Het enige spijtige is dat ze op afstand blijven. Ik raak veel minder bij hen betrokken. Hierdoor geraak ik ook niet helemaal doordrongen van het verhaal. Ik sta er niet “middenin”. Ik voel minder met hen mee dan ik zou willen.

De cover trekt direct de aandacht. Het halve gezicht en de kindertekeningen laten je direct nadenken en prikkelen je fantasie. Waar zou het over gaan? Het nodigt je uit om het boek in ieder geval vast te pakken en de achterflap te lezen.

De weergave van de onderzoekscel is zeer realistisch. Als je dan ook beseft dat Pat Craenbroek ook effectief gerechtsarts is geweest, weet je dat het realistisch zou kunnen zijn. Als lezer krijg je een waarheidsgetrouw beeld hoe het eraan toe gaat als je gerechtsarts bent, hoe de lijkschouwing en in welke omgeving dit gebeurd en hoeveel middelen er wel of niet ingezet kunnen worden.  De laatste hoofdstukken maken het schrijnend. Waarom gebeurd dat? En je stelt je de vraag hoe vaak gebeurd dit?

Conclusie

Uitgebroed is een thriller die je doet huiveren. Dit omdat je beseft dat dit ook in het echt kan gebeuren. Wat drijft iemand hiertoe? En hoe kom je er mee weg?

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: