Loopgravenhel(d)

loopgravenhel(d)2Loopgravenhel(d) door Sandra J. Paul en Marc Geyens

Uitgeverij: het punt

Aantal pagina’s: 284

ISBN: 9789460794094

 

 

 

Achterflap

1916

De zeventienjarige Victor wordt samen met zijn beste vriend van het veld in zijn gemeente Sint-Amands geplukt en naar de Westhoek gestuurd, om te strijden in een vreselijke oorlog.

Omringt door de geur van de dood beseft Victor al snel dat alle hoop al lang vervlogen is in de loopgraven. Terwijl de strijd rondom hem hevig woedt, komt hij zichzelf steeds meer tegen. Bovendien groeit de wanhoop bij de soldaten. Wat als deze oorlog nooit meer eindigt? 

Mijn mening

Het verhaal begint in de tijd van nu. Lukas is bij zijn grootouders op bezoek. Grootvader is 89 en zit sinds kort samen met oma op de cursus ‘ Internet voor senioren’. In eerste instantie is Opa hier helemaal niet voor te vinden maar wanneer hij ontdekt dat je Google alles kunt vragen is zijn interesse gewekt. Hij wil graag iemand vinden en vraagt Lukas om hulp. Het gesprek komt hierdoor op ‘de grote oorlog’. Opa zijn vader is nog als jonge knaap naar het front gestuurd. Boven heeft hij nog de brieven en het dagboek liggen.Lukas is nu wel oud genoeg om deze te lezen.

Op deze manier wordt het boek voorzien van een mooie intro. De overgang van het heden naar het verleden. Bij het begin van het “dagboek” vroeg ik me even af of dit het taalgebruik was van een 16-jarige en had er een beetje moeite mee. Soms kreeg ik ook even een gevoel van infodump maar op een gegeven moment wordt dit gevoel verklaard en begrijp je waarom het zo geschreven is. Als je daarna even terugblikt op hetgeen je gelezen hebt, begrijp je het.

Het is een mooi beeld in het hoofd van een soldaat in die tijd. De angst, de uitzichtloosheid, het verliezen van iedereen om je heen met daartussen een enkel lichtpuntje: de liefde. Door middel van gedichten aan het begin van elk hoofdstuk vang je al een glimp op van het vervolg. Ook de gebundelde gedichten achteraan laten je even stilstaan bij wat er 100 jaar geleden gebeurd is.

Conclusie

Een mooie combinatie van gedichten en een verhaal over de loopgraven. Kun je nog een held zijn als je deze hel overleeft hebt?

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Een gedachte over “Loopgravenhel(d)

Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Verknipt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: