De boekenweek voor jongeren is deze week de rode draad bij uitgevers, lezers, boekenwinkels en ook bij ons bloggers. Samen hebben we afgesproken een blogweek te organiseren. Gisteren heeft Joany vertelt waarom zij als dertiger ook nog steeds graag YA leest en morgen is het de beurt aan Laurie. Lees ook even onderaan welke bloggers erna volgen.

Mij leek het leuk om een korte enquête te doen onder mijn volgers op Instagram. Want er kan wel een boekenweek voor jongeren georganiseerd worden maar is deze ook al bekend?

Ken je de boekenweek?

68% ja

32% nee

Als je weet dat dit de eerste keer is dit een goed cijfer.

Lees je YA ?

90% van mijn volgers leest YA. Dat is veel, zeker als je weet dat niet al mijn volgers jongeren zijn. Maarja, je hoeft geen jongere te zijn om van YA te genieten!

Lees je Nederlands of Engels?

Over het algemeen hoor ik vaak dat er veel in het Engels gelezen wordt. Maar op deze vraagt antwoord 79% Nederlands. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de content van mijn Insta.

Vanaf welke leeftijd lees je YA?

Deze antwoorden lopen echt zo hard uit elkaar maar maken het daarom juist zeer interessant. De jongste leeftijd is 8 en de oudste 50. Verwondering misschien bij het laatste cijfer. Maar toen desbetreffende jong was waren er geen YA boeken. Je sprong van kind naar volwassene.  En laten we eerlijk zijn de YA boeken zijn voor elke leeftijd interessant om te lezen.

Ga je naar YA events?

Ook deze zie je de laatste jaren steeds meer opkomen. Ook dat is goed. Lezende jongeren die elkaar via deze weg ontmoeten. Lezen is toch iets dat je alleen op je favoriete leesplekje doet. Je praat met elkaar via social media en op zo een events kun je elkaar eens in levende lijve ontmoeten. Dit niet alleen maar je kunt vaak ook een praatje maken met de auteur van het boek dat je leuk vond. Dus een leuke dag/middag/avond verzekerd wanneer je gaat.

38% gaat naar YA events

62% gaat niet naar YA events

Dank je voor de vele antwoorden! Lees de volgende dagen ook zeker de volgende blogs.

  • 22 september: Iedereen (introductie)
  • 23 september: Joany
  • 24 september: An
  • 25 september: Laurie
  • 26 september: Conny en Rowan
  • 27 september: Laura
  • 28 september: Chelsey en Floor
  • 29 september: Iedereen

6 gedachten over “

Voeg uw reactie toe

  1. Wel fijn dat er veel mensen zijn die de boekenweek kennen! Nu alleen nog zorgen dat er meer mensen naar de events gaan. Ben daar overigens een van en ga komend weekend voor het eerst naar een YA event haha

    Like

  2. Ik heb geen idee hoelang het duurde voor de “gewone” boekenweek of de kinderboekenweek een beetje door de inburgering heen zijn gekomen. De boekenweek voor jongeren is immers slechts enkele jaartjes oud. Het peutertje onder de boekenweken… Ik denk dat scholen veel kunnen doen aan promotie van deze week. Maar of je er echt niet-lezers mee aan het lezen krijgt? Dat ligt aan het boek en niet aan een week denk ik …

    Like

  3. Hoi Connie,
    Het is een invalshoek om boeken onder de aandacht te brengen…. Onbekend is onbemind… De vraag is idd maakt dit van niet-lezers lezers. Ik vrees dat daar meer voor nodig is dan dit.

    Like

  4. Hele uiteenlopende antwoorden! Ik merk dat de meeste lezers van de doelgroep, jongeren, toch heel veel Engels lezen. Zag je zondag ook op het event, de meeste boeken die werden gesigneerd waren Engels.

    Like

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑