Friday Five: boeken die op de leeslijst moeten komen.

Er is zoveel te doen over de leeslijst: panelgesprekken, essay’s bijna, voorvechters om boeken op de lijst te zetten die jongeren ook graag lezen, niet enkel literatuur met een grote L. En wat ben ik dan telkens blij als ik zie en hoor hoe het bij mijn kinderen op school gaat.

De oudste leest met de hele klas hetzelfde boek waarover daarna een taak gemaakt moet worden. De jongste moet minimum 3 boeken lezen waarvan 1 afkomstig van de site boekenzoeker. De andere 2 boeken mogen ze zelf kiezen maar moeten wel minmum voor hun leeftijd zijn. En het mogen niet de al 100 keer gelezen boeken zijn ( twilight mag bv niet). Het leukste vindt de leraar het als hij het boek zelf nog niet kent. Hij ziet het als de ideale manier om zelf nieuwe boeken te ontdekken. Een extra boek levert dan ook extra punten op. Natuurlijk vraagt dat dan ook weer inspanning van de leerling want die moet echt zelf op zoek gaan naar iets wat hij/zij leuk vindt. Een leuke uitdaging dus. Maar de vraag van vandaag is welke boeken ik op de leeslijst zou zetten.

Niets om het lijf van Kaat de Kock

NOHL2

Een thema dat op deze manier onder de aandacht gebracht kan worden. Een thema ook dat veel te veel uit de weg gegaan wordt maar wel dramatische gevolgen kan hebben: een eetstoornis. Meer jongeren als we erg in hebben hebben hier last van. Niet alleen meisjes maar je hoort het ook vaker van jongens. Wat bezielt hen en wat gaat er door hen heen. Door dit boek kun je de dialoog aangaan met jongeren.

Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld door Becky Albetalli

FFZB3

Alias Love, Simon. Wie het boek heeft gelezen of de film heeft gezien weet direct waarom deze zeker op de leeslijst zou moeten. Het ontdekken van de seksualiteit tijdens de puberjaren. Hoe ga je daar mee om? Hoe en wanneer kom je “uit de kast”? En waarom is dit in deze tijd nog nodig? Waarom wordt ook houden van hetzelfde geslacht niet als normaal beschouwd? Een boek dat dit thema op een vlotte manier aankaart.

Hart-slag van Joanne Carltonhart-slag.jpg

Hoe ga je ermee om als je te horen krijgt dat je nog maar een week te leven hebt? Wat als je gevangen zit in een leven dat je voor anderen leeft maar niet jouw wens is? Gooi je dan je leven om? Wil je dan je topper uit je bucketlist toch waar maken?

Mijn hart en andere zwarte gaten van Jasmine Warga

 

Ook dit boek handelt over een noodzakelijk thema nl depressie. Wat als je het leven helemaal niet meer ziet zitten en een kompaan zoekt om samen uit het leven te stappen. Hoe plan je dit samen? Breng je het tot een goed einde of wil je juist door die vriendschap geen afscheid nemen?

 

Zwarte lieveling van Suzanne Koster

ZWarte lieveling

Elk boek met zijn eigen thema. Dit keer is mishandeling het onderwerp. Ook hiermee hebben meer jongeren te maken dan we erg in hebben. Vaak is het niet te zien of wordt het onder de mat geveegd. Vaak tot er “vodde” van komen. Erge dingen moeten gebeuren voor er ingegrepen wordt. Maar wat gebeurt er met zo een jongere die dan geplaatst wordt? Hoe moet die verder? Welke problemen krijgen ze voor hun kiezen? Hoe gaan ze daarmee om.

Zoals jullie zien kies ik voor boeken met bepaalde problematiek die zeker onder jongeren besproken zouden moeten worden. Er zitten dikke en dunnere boeken tussen zodat de mindere lezers ook niet tot in den treuren zich aan het lezen moeten zetten. Boeken die makkelijk toegankelijk zijn en laagdrempelig voor jongeren om te lezen. Sommige heel herkenbaar in de schrijfstijl en andere vlot te lezen. Stuk voor stuk boeken die jongeren aan het lezen zouden kunnen krijgen met een boodschap.

Als jullie ook graag lezen wat de andere bloggers in de leeslijst willen zien, klik dan zeker door.

nerdygeekyfanboy

Leesmee

all the feels

Lauries bookshelf

Make it personal

Live the booklife

Faeraphel

 My thousand lives

 Verhaal verliefd

Bookalicious journey

 My perfect booklife

craving pages

Lees mee met mij

 Fleur talks

Connies Boekkies

 Lilred

Life as Dalinja

Hebban Young Adult club

I lovely off flower

Must mag

Sterrenregen

Wonderstruckbooks

Bookish villainy

Het leven van een boekworm

Secrets of the tales

About my bookshelf

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: