Een boek dat gelezen moet worden

de aanslag die moest gebeuren2.jpg

De aanslag die moest gebeuren door Michiel Janzen

Uitgeverij: Lannoo

Aantal pagina’s: 254

ISBN: 9789401455626

 

 

Achterflap

Twee blanke mannen uit Den Haag raken elk op hun manier betrokken bij een jihadistisch complot om het populairste extreemrechtse partijkopstuk van het land, Gust Dewilde, te vermoorden.

Een radicale cel, een haatimam, een stewardess, een horloge en een potje medicijnen vormen de opmaat tot een aanslag in Schoten. Zal de best bewaakte polititcus van Europa hetzelfde lot ondergaan als Pim Fortuyn?

Mijn mening

Als je als thrillerlezer een titel als “de aanslag die moest gebeuren” leest ben je toch direct verkocht? Ik in ieder geval wel. De achterflap bevestigt het eerste idee. Dit is een boek dat ik absoluut wil lezen. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen.

De aanslag die moest gebeuren is een politiek actuele thriller. Het refereert naar de politici van dit moment met als fictieve persoon: Gust Dewilde. De persoon waar de aanslag om draait. Bij het lezen van de eerste blz beland je al midden in een aanslag op hem. De spanning is direct te snijden. Je beleeft de geweerschoten, de achtervolging en de vlucht om daarna tot rust te komen bij de kennismaking met Bart en Alexander.

Bart Hoogstraten is een blogger. Hij schrijft voor de Observant. Het begint als een artikel over de wijk waarin hij is gaan wonen. Wat is de werkelijke achtergrond van de Schilderswijk? Is het waar dat de criminaliteit welig woed?

Alexander van Tinbergen heeft het goed voor elkaar. Hij heeft een fraai appartement, een snelle Ducati,een carrière die in de lift zit en een aantal zeer dure horloges waar hij fier op is.

Van beide verwacht je niet dat ze uiteindelijk in de val gelokt worden om te infiltreren bij de jihadisten. Beide met de beste bedoelingen maar uiteindelijk is van elk hun leven in gevaar.

Wanneer je aan het boek begint wordt je er direct in meegezogen. De huidige actuele thema’s komen goed tot uiting. Je kunt je ook direct voorstellen dat dit ook echt kan gebeuren. Soms wordt ergens toe overgehaald waar je de consequenties niet van kunt voorzien. Door de verweving met politieke kopstukken van nu wordt het akelig reëel.

De achtergrond info die er door middel van blogs van Bart in verwerkt worden geven een goed inzicht in hoe het jihadisme ontstaan is. Janzen heeft zijn huiswerk duidelijk goed gemaakt. Het geeft ook een diepgang aan het boek.

Voor je het weet zit je half in het boek en is de tijd zomaar verstreken, absoluut een pageturner en je leert er nog van bij ook!

Conclusie

“De aanslag die moest gebeuren” is een leerrijke pageturner. Eng om te beseffen dat dit ook werkelijkheid zou kunnen zijn. Kortom: een boek dat gelezen moet worden.

 

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: