Je hart slaat spontaan over

hart-slagHart-slag van Joanne Carlton

Uitgeverij: Hamley Books

ISBN: 9789082893908

Korte inhoud

Jasper en Sam zijn 2 hartsvrienden die samen verder studeren. Sam heeft een zeer hoog IQ en onthoudt alles wat ze een keer gezien/gelezen heeft. Terwijl ze een medische studie volgt is ze ook nog bezig met wetenschappelijk onderzoek. Jasper moet daarentegen kei hard ploeteren. Zijn vader is een toonaangevende architect en hij wil graag dat Jasper hem opvolgt maar dit gaat boven Jasper zijn petje. In dit eerste trimester moet hij al nachten doorhalen om alles af te krijgen. Hij is doodmoe van tegen de klok te werken en besluit dan ook in de kerstvakantie niet naar huis te gaan  maar deze tijd te gebruiken om flink bij te werken. Wanneer hij een op zijn laatste krachten toch aan de basketbalwedstrijd van zijn team deelneemt, loopt het mis, midden op het veld krijgt hij een hartstilstand. Sam voelt aan dat het misgaat en snelt door de sneeuw naar het sportcomplex. Haar knallende hoofdpijn ( ze is net over de kat van de trap gestruikeld) zet ze opzij om bij haar vriend te kunnen geraken. 

Na alle onderzoeken luistert Jasper een verpleegster op de gang af. Hij hoort haar zeggen dat hij nog maar een week te leven heeft. Zijn wereld stort in maar Sam komt vlak daarna binnen. Ze besluiten samen de laatste dagen van Jasper te gebruiken om zijn droom waar te maken, vliegen naar Londen en Jasper doet mee aan een talentenwedstrijd van 3 dagen…. 

Mij mening

Het schrijven van deze recensie heb ik uitgesteld. Waarom? Omdat dit boek even moest bezinken. Een heftig verhaal dat Joanna Cartlon (aka Sandra J Paul) heeft neergeschreven.

Wanneer je de korte inhoud leest verwacht je een droevig boek met veel tranen en verdriet maar niets is minder waar. Deze dagen zetten Sam en Jasper beide door om de droom van Jasper waar te maken. Als je dan toch moet gaan, ga dan met een Big Bang! Jasper is nl een geboren muzikant, kan piano en gitaar spelen en heeft een prachtige stem. Dat is ook waar zijn hart ligt. Het is een vallen en opstaan, doorzetten omdat hij weet dat hij geen “later” meer heeft. Sam steunt hem door alles heen en blijft hem bijstaan. Ook al hebben ze beide pijn, fysiek en mentaal.

De boodschap is duidelijk: Live your own dream. Laat je droom niet op de eerste plaats in je bucketlist staan maar begin er vandaag mee. Misschien volg je dan niet de dromen van je ouders maar durf uit te komen wat je graag zou willen.

Jasper evolueert tijdens het lezen van een jongen die ploetert en de berg enkel hoger ziet worden naar iemand die zijn ziel en zaligheid geeft omdat hij weet dat hij nu niets meer heeft te verliezen. Hij blijft volhouden om het afscheid voor Sam ook draaglijk te maken. Zodat zij kan terugkijken na zijn overlijden naar hun laatste geweldige dagen. Zo hoopt hij dat ze zijn dood ook een plaats zal kunnen geven.

Ook Sam is een doorzetter. Ze heeft een duidelijk visie en gaat daar ook voor. Tijdens deze dagen probeert ze alles te doen wat ze kan. Zij verzint de reis naar Londen, zorgt voor het logeeradres en de inschrijving voor de talentenjacht. Ze coördineert alles voor Jasper zodat hij zich kan bezighouden met zijn muziek. Maar tijdens al deze dagen blijft de hoofdpijn van Sam met regelmaat van de klok terugkomen (ze heeft een hersenschudding na die val van de trap). Ook zij vecht tegen haar fysieke kwalen.

Sam en Jasper zijn een mega sterk team die elkaar niet los kunnen laten en weten dat ze dit toch moeten gaan doen.

Wanneer je het boek oppakt, denk je in eerste instantie: Oei wat een dikke pil. Laat je je daar niet door tegenhouden want je vliegt er letterlijk doorheen. Carlton weet een zo zwaar beladen thema op een dusdanige manier te brengen dat het verhaal je niet loslaat. Je begint te lezen en wil maar 1 ding, verder lezen. Je leert Jasper en Sam tot in het diepste van henzelf kennen ( of denkt dat dan toch) en toch weet ze je naar het einde toe nog te verrassen. Het verhaal raakt je emotioneel en brengt je toch nog in tranen.

Conclusie

Hart-slag raakt je en wanneer je het laatste blad hebt omgeslagen zit je lamgeslagen in je bank/stoel/bed.

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Een gedachte over “Je hart slaat spontaan over

Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Verknipt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: