Hersenspinsels #2 Schrijf jij ook?

Wanneer ik vertel dat ik graag lees, krijg ik vaak de vraag schrijf je dan ook? En dan gaan er weer alarmlichtjes branden in mijn hoofd…. Schrijf ik?

Behoort bloggen tot schrijven?

Dit vind ik altijd een zeer moeilijke om te beantwoorden. Want als je een blog hebt, schrijf je dan? Meestal beschrijf ik mijn mening over een boek of raad ik boeken aan in de friday five. Dus ja ik blog maar schrijf ik? Dan vraag ik me steeds af in welke context ze het bedoelen. Ja ik stel me teveel vragen. Zoals ik in hersenspinsels#1 faalangst heb uitgelegd, durf ik dan al vaak niets te zeggen over mijn blog. Dus uitleggen of ik wel of niet schrijf wordt dan moeilijk.

Van de ene kant:Je schrijft een blog.

Je gebruikt woorden om je mening weer te geven. Ook je schrijfvaardigheid gaat echt wel vooruit als je er een tijdje mee bezig bent. Je denkt verder en dieper na over hoe je iets op papier zet. Het lezen ervaar je anders na 250 (ik noem maar een getal) boeken gelezen te hebben en je taalschat gaat vooruit omdat je niet elke recensie op de andere wilt laten lijken. ( 50 keer achter elkaar schrijven het leest vlot gaat jezelf ook vervelen). Na een tijdje wordt taal steeds meer een dingetje. Je verdiept je er steeds verder in. Gaat opeens dingen opzoeken en kijken hoe anderen het verwoorden. Ik merk zelf dat ik heel anders met het schrijven bezig ben dan een jaar geleden.

Van de andere kant: Je schrijft toch niet?

Wat bedoel ik hiermee? Ik schrijf geen kort verhaal of boek. Dus ben in mijn ogen dan weer geen schrijver. Pas als je verhalen/non fictie ( in alle vormen of maten) publiceert ( uitgeverij, selfpub, online, Whatpadd) schrijf je.  Publiceren zie ik expres in een zeer ruim kader. Ook als je een webstek hebt waar je gedichten op deelt of je korte verhalen op zet, schrijf je. Je creëert rond je hoofdpersonage of rond je onderwerp, doet onderzoek om alles te laten kloppen, bent op een heel andere manier bezig met de taal. Natuurlijk moet je schrijfvaardigheid ook groeien. De eerste versie van wat je op papier zet is nooit het uiteindelijke resultaat. Meerdere dagen, weken maanden ben je bezig met je eindproduct en ook hier leg je je ziel en zaligheid in. Of is dit gewoon een andere manier van schrijven?

Ligt hier het verschil in schrijven of auteur zijn? Hoewel …. Ik ben de auteur van mijn artikelen op mijn blog (nog een goeie).

Wat is jouw mening?

Als je een blog hebt, schrijf je dan of schrijf je dan niet?

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie mening. Jullie helpen me ermee door deze te geven want als dan de volgende keer iemand de vraag aan me stelt kan ik voor mezelf een onderbouwd antwoord geven. Dank je wel alvast.

Liefs, An

Boekenvirus

Advertentie

4 gedachten over “Hersenspinsels #2 Schrijf jij ook?

Voeg uw reactie toe

 1. Als ik iets op mijn blog zet – dagelijks – dan blog ik. Dan schrijf ik niet. Naast het bloggen, schrijf ik nog. Sommige zaken die ik schrijf belanden ook wel op mijn blog. Als ik iets over kunst, literatuur of politiek schrijf dan gaat het mij niet om schrijven. Dat is meer Spielerei. Heel gemeende Spielerei, maar daar zit geen gevoel in zoals ik in andere dingen wel heb.
  Als ik het heb over een kunstenaar dan geef ik op een persoonlijke manier iets mee. ik vind het fijn als iemand ermee gebaat is, maar ik ga ook niet schrijven om een kunstessay te hebben. Dat kan ik niet dagelijks uit mijn mouw schudden.
  Maar dat is voor mij bloggen.
  Schrijven doe ik daarnaast, en zet ik in een bestand. En zoals aangehaald, komen sommige zaken daarvan ook wel op mijn blog terecht.
  Maar ik vind het een essentieel onderscheid. Ik kan mij voorstellen dat anderen dat niet vinden. Ik heb niet de waarheid in pacht.

  Like

 2. Fijn je reactie te lezen ! Hou je de dingen die je schrijft bij je of worden deze ergens gepubliceerd?
  De zoektocht in dit hersenspinsel gaat inderdaad om dit onderscheid zoals je zegt. Kun je een voorbeeld geven van op je blog wat dan bloggen en wat schrijven is voor je? Dan lees ik het graag. Gr

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: