Wat is fictie en wat werkelijkheid?

De koopman van Peru door Natasha Pulley

Uitgeverij: De Fontein

Aantal pagina’s: 350

ISBN: 978902615834

Achterflap

Peru, 1859, Merrick Tremayne reist, met tegenzin, in opdracht van de Britse overheid af naar Bedlam. Daar moet hij op zoek naar bomen die kinine herbergen, het enige geneesmiddel tegen de om zich heen grijpende malaria. Een zoektocht die niet zonder gevaar bleek voor generaties voor hem….

Hij raakt verstrikt in een wereld van kolonialisme, oerwouden en bewegende standbeelden, en ontmoet priester Raphael die de verhalen over mysterieuze verdwijningen kent.

Mijn mening

Net als bij de horlogemaker van Londen heeft ook de koopman van Peru een plaatje als cover. Als je hem dan ook nog eens oppakt voel hij ook mega fijn aan in je handen. De horlogemaker in Londen heb ik nog steeds niet gelezen maar hij staat nog wel op mijn wish-list. En na het lezen van dit boek zeker.

Mijn eerste kennismaking met Natasha Pulley en het is een goede eerste ontmoeting.

Een mooi landhuis met mooie tuinen in Cornwall in het jaar 1859…. nee idyllisch is het niet na de knal waar Merrick van schrikt. Het landgoed is hoe langer, hoe erger in vervallen staat en niet alleen het landgoed. Ook Merrick is herstellende van een beenletsel ( een ongeval tijdens een reis in opdracht van de Oost-Indische Compagnie) Een boom is omgevallen en is vol op het huis terecht gekomen. De keuze waarvoor Merrick staat is zijn intrek nemen in een pastorie of een reis naar Peru om stekjes te nemen van de kinabomen…. Merrick kiest voor het laatste en vertrekt met zijn goede vriend Clem en diens vrouw Minna.

Als je een boek zoekt met veel actie en snelheid is dit niet je ding. In de koopman van Peru kijk je mee rond in de omgeving waar het zich afspeeld, je voelt, hoort en ziet wat er allemaal gebeurd. Pulley weet in detail te treden zonder dat het stoort. Ze beschrijft alles zodat je je zo in het landschap waant en je de personages is de besproken houding ziet zitten.

De realiteit van toen, de smokkelaars die de Oost-Indische Compagnie wel waren, de gevaren van een reis om stekjes van de bomen te bekomen, het monopoly dat in die landen toen van kracht was wordt realistisch beschreven tot het fictie wordt. Hierin komt de dualiteit tussen ” gezonde” en ” niet gezonde” mensen om de hoek kijken. Pulley weet daar iets moois mee weg te zetten. Een gemeenschap van mensen met een beperking dit er zijn voor elkaar, de ene helpt de ander, ieder volgens zijn kunnen. De priester Raphael die over hen waakt en de zoute grens die hun terrein afbakent. Deze grens mag niet onderschreden worden of je zult het niet overleven….

Merrick is verplicht om een tijdje in deze gemeenschap te verblijven tot hij verder kan naar de Kinabomen. In deze tijd leert Merrick dat Raphael misschien niet zo bruut, afstandelijk is als hij eerst dacht. De ontwikkeling van beide karakters brengt een diepere laag in het verhaal. Telkens puzzel je meer stukjes in elkaar. Juist deze laag maakt het zeer interessant.

Het verhaal kabbelt verder met oog voor detail. Toch voel je de onderliggende spanning toenemen.

Conclusie

De koopman van Peru is genieten van omgevingen, oude cultuur met een magisch randje. Een reis vol ervaringen in kleuren, geuren, spanning en vriendschap.

 

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: