Wintercode

Wintercode van Pen Stewart

Uitgeverij: Quasis

Aantal pag: 436

ISBN: 9789492099303

Achterflap

Al eeuwen bewaart de orde van de Winterkinderen het machtsevenwicht tussen de mensen van het Paternaat en de oorspronkelijke rassen van Laersweld. Chloë Sol Ramsey staat op het punt om haar eindbestemming te doen en definitief toe te treden tot de orde. Maar dan slaat het noodlot toe.

Chloë is het doelwit van een klopjacht en moet vluchten. Bijgestaan door haar voormalige geliefde en de laatste halflang van Laersinweld probeert Chloë haar achtervolgers voor te blijven.

Niets is echter wat het lijkt. Het verborgen verleden van Chloës metgezellen keert zich juist tegen haar en alles wat ze liefheeft. Kan Chloë de juiste keuzes maken om de balans tussen de verschillende volkeren te herstellen? Of zullen de gevolgen van die keuzes haar hele wereld vernietigen?

Mijn mening

Al enkele maanden staat wintercode te wachten in mijn kast. Al enkele keren heb ik hem eens vastgenomen maar teruggezet. Een boek dat ik zelf gekocht heb, lees ik wanneer het daarvoor precies tijd is. Dit was nu het geval.

Misschien is het omdat dit een minder toegankelijk boek is. Een high fantasy wereld waar een heleboel andere woorden gebruikt worden dan de standaard taal. Hierdoor is het zeker geen boek voor beginners maar maakt het verhaal van de andere kant juist leuk om te lezen. Wanneer je aan het woordgebruik en de wereld gewend raakt wordt het interessant. De grote verhaallijn is niet vernieuwend, Chloë is de laatste overlevende van de orde van de wintermagiers. Er wordt jacht op haar gemaakt door de vijand. Ze krijgt bescherming van haar vroegere geliefde en verschillende andere rassen in hun wereld. Het gevaar blijkt uit onverwachte hoek te komen.

Chloë mislukt in haar eindproef om wintermagier te worden. Die avond beslist men dat ze ter dood gebracht moet worden. Maar diezelfde avond wordt het monasterium aangevallen door harpijen. Enkel Chloë overleeft. Sia de laatste halfling wordt haar bodyguard. Zij en Jake doen er alles aan om haar in leven te houden nu blijkt dat de harpijen het op haar gemunt hadden.

In deze iets klassiekere verhaallijn weet Stewart zich wel te onderscheiden. Juist door de vraagstelling erin te verwerken of dat alles wat als “normaal” en “plichtsbewust” wordt aangenomen ook zo moet blijven. Je hebt altijd een keuze. En is hetgeen je op het eerste zicht ziet ook de waarheid? Is alles wel gelopen zoals jij onderwezen gekregen hebt? Of krijg je alles met een kleuring aangeleerd? Deze thema’s komen doorheen het boek steeds terug. Tijdens het lezen merk je dat Steward de wereld voor zichzelf goed heeft uitgedacht. De connecties, verloop en achtergrond van de verschillende rassen worden steeds duidelijker.

Aan het begin van elk fractaal is er een illustratie. Leuk om te weten dan Steward deze ook zelf geschilderd heeft.

Eindoordeel

Wintercode is een high fantasy book in een hele nieuwe wereld. Hoe verder je in het boek komt, hoe spannender het wordt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: