Even terug naar mezelf

Houden van dingen die niet perfect zijn van Haemin Sumin

Uitgeverij: Boekerij

Aantal pagina’s: 267

ISBN: 9789022583722

Afwisseling van spijs doet eten. Zo kwam ik dit boek tegen en een titel als: Houden van dingen die niet perfect zijn weet dan ook mijn interesse te wekken. Zoals meerdere onder ons is/was het streven naar perfectie een valkuil. Een boek lezen die me weer kan helpen het terugbrengen naar een haalbaar kader is altijd welkom.

Het boek is onderverdeeld in 8 verschillende onderwerpen, elk voorafgegaan door een leuke illustratie.  Je leest eerst een verhaal een kadering om dit onderwerp beter te kunnen duiden en daarna zijn er korte stukjes tekst die telkens het onderwerp op een iets andere manier belichten. Hierdoor kun je perfect het boek elke morgen open laten vallen en dat stukje tekst meenemen voor de rest van de dag. (Altijd leuk om zo je dag te beginnen)

En waarover gaat het dan echt? Over het niet perfecte? Ja inderdaad. Het laat je de vraag stellen waarom jij juist zo perfect wil zijn, waarom wil je met de kudde mee? Is het aanvaardbaar dat je soms tegen de stroom in zwemt? Gewoon omdat dit beter bij jou past? Waarom zou je niet Chai Latte bestellen als de rest koffie neemt? Inzichten die kunnen verklaren waarom dat jij juist voor iedereen lief wil zijn maar leer dat dat niet moet.

En hoe heb ik het boek dan ervaren? De cover is niet perfect 🙂 . De V-formatie is duidelijk onderbroken. Ik ben gewoon direct in het boek begonnen toen het in mijn handen kreeg en niet meer weggelegd tot het uit was. Gewoon omdat het kon en omdat het zo vlot leest. Hierbij heb ik de korte mijmerstukjes misschien tekort gedaan. Ook via die weg komt er veel binnen. Het gaf me toch weer nieuwe inzichten. Misschien zijn sommige dingen door sommigen gegaan zoals ze gegaan zijn juist door hun verleden. En het leven bestaat niet alleen uit de toppen van de golven. Uit het laagste dal ontstaat de energie om terug naar die top te gaan.  De boeddhistische manier van denken is daarbij zoiezo een vorm die me aanspreekt. Het is ook leuk om de delen gegrepen uit het dagelijkse leven van verschillende mensen die hij ontmoet te lezen. Zo krijgt alles meer raakvlakken met je eigen leven. Kun je het beter in die context plaatsen.

De eerste keer lezen is achter de rug. De oppervlakkige kennismaking is gebeurd. Maar het boek vraagt om een diepere kennismaking en deze zal tijd vragen en deze verdient ze ook. De planning is om telkens een klein tekstje te lezen om zo verder in de diepte te gaan. Juist deze laten je over iets nadenken. Door even een paar minuten hierbij stil te staan krijg je weer een nieuw inzicht en sta je even stil. Zorg je voor jezelf en leer je wat er misschien nog aanvaard moet worden en wat losgelaten.

Conclusie

Haemun Sumin weet je door alledaagse dingen bij te brengen wat liefde voor jezelf en de omgeving kan betekenen. Inzichten die je misschien al had maar hierdoor nog eens bevestigd worden. Het inspireert je om jezelf verder te ontwikkelen zodat je de top en het dal van een golf aan kunt.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: