De voorbestemden

De voorbestemden van Lieven de Letter

Uitgeverij: Houtekiet

Aantal pagina’s: 340

ISBN: 9789089246493

 

 

Achterflap

Céline, een eerstejaarsstudente aan de academie en kankerpatiënt, wordt vermist. Een voorbijganger heeft haar kleren en persoonlijke bezittingen op een strand gevonden, maar van het meisje zelf is geen spoor. Wanneer haar alleenstaande vader, Rob Walgraef, een afscheidsbrief in de bus krijgt, lijkt het een uitgemaakte zaak dat Céline zelfmoord heeft gepleegd en haar lichaam door de onderstroom is meegesleurd. Rob kan het verlies nauwelijks aanvaarden en brengt veel tijd door op Célines studentenkamer om er te rouwen en de echte redenen achter haar wanhoopsdaad te proberen achterhalen.

Wanneer hij een tweede, cryptische afscheidsbrief in handen krijgt die eigenlijk voor een bevriende student bestemd was, begint hij te twijfelen. Zou het kunnen dat zijn dochter haar zelfmoord in scène heeft gezet? Al gauw blijkt hij niet de enige in het studentenhuis te zijn die gelooft dat Céline nog leeft. Zo verneemt Rob tot zijn afgrijzen dat zij verwikkeld is geweest in een schijnbaar zinloze aanslag waarbij verschillende slachtoffers zijn gevallen.

Hoe ik dit boek vond.

Soms spring ik in het duister en koop/lees ik een boek wat op mijn pad komt. Pas geleden ben ik zo een weekend naar Gent geweest en vroeg op instagram of iemand een leuke boekenwinkel wist daar. Zo krijg je steeds leuke alternatieve voor de ketens die overal aanwezig zijn. Lauriannebooks reageerde snel en zo ontdekte ik Bookz & booze. Een winkel naast het stadhuis waar de eigenaar de combinatie voor je maakt. Jij vertelt voor wie je iets wil kopen, waar die persoon van houdt en hij stelt je een pakketje voor met book and booze. De drank past bij het boek en omgekeerd. In mijn geval kwamen we uit bij de voorbestemden met een fles Gin. Leuk weetje: de eigenaar en Lieven de Letter hebben nog samen op school gezeten. En soms moet je dan gewoon durven springen….

Mijn mening

De achterflap is beloftevol. Wat kan er nu gebeurd zijn dat naar deze drastische omstandigheden hebben geleid. Vol verwachting begon ik dan ook te lezen.

De Letter weet vanaf het begin sfeer te scheppen. Het ziekenhuisbed met daar rond de overlevers van een aanslag. Wat is er gebeurd?Waarom? En vlak daarna de zelfmoord van Céline, een tiener met kanker. In eerste instantie lijken dit los van elkaar staande feiten maar ze hebben meer met elkaar te maken dan gedacht.

Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Elk hoofdstuk is het een verrassing vanuit welke persoon het geschreven is. Gelukkig ontdek je dit steeds na enkele zinnen. Door deze manier van schrijven krijg je meer binding met en diepgang van alle verschillende personages.

Dit alles samen vormt een goede opbouw maar daarna geeft de Letter teveel weg. Het plot is al vrij snel duidelijk. De verrassingen die er in verwerkt zouden moeten zitten zijn doorzichtig, tegen de tijd dat je bij kleine ontknopingen aankomt, heb je ze allang door. Daarbij blijft hij de psychische gezondheid en het geheugenverlies van Linn tot in den treuren herhalen. Daarbij vraag je je na het boek af of er nog wel goede vaders rondlopen….

De voorbestemden heeft mijn verwachtingen compleet niet ingelost. Het herhaalt steeds hetzelfde thema maar met variaties en is te doorzichtig. Gelukkig was gin die ik erbij gekocht had wel lekker.

Mijn oordeel

De hoofdthema’s zijn goed gekozen en vragen om uit de taboesfeer te komen. De uitwerking tot literaire thriller komt spijtig genoeg niet uit de verf. Voor mij geen toppertje dus.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: