Boeken over Mental Health

In de loop der jaren verzamel je van alles maar ontdek je ook boeken die je verder vooruit helpen en je een Aha-ervaring bezorgen. Vandaag 5 boeken die me geholpen hebben om verschillende moeilijkere periodes te overbruggen en die me veel geleerd hebben over mezelf.

Waar je ook gaat daar ben je van Jon Kabat-Zin

4eb5f155034447.79782249

Het is jaren geleden dat ik met dit boek voor de eerste keer in aanraking kwam. Mindfulness kwam pas opzetten en ik zat op dat moment in een dal. Door elke dag een stuk te lezen en in de praktijk te brengen heb ik geleerd om meer te leven in het hier en nu. Heel erg noodzakelijk om mijn hoofd boven water te houden.

De piekerprinsessen van S. Nolen-Hoeksema

Staat je hoofd regelmatig niet stil? Blijf je piekeren en malen? Blijven er dingen terugkomen? Ken je die ene gedachte die naar de andere gaat en je na 10 minuten helemaal in een angstsituatie uitkomt? Dan moet je zeker dit boek eens lezen. Na het lezen ontdek je structuren in je piekeren. Je krijgt ook handvatten om die snel door denderende trein van gedachten tot een halt te brengen of te onderbreken. Natuurlijk ontkom je er niet aan als je een piekeraar bent maar je leert er wel verstandiger mee omgaan zodat het piekeren je niet meer overneemt.

Hoog sensitieve personen van Elaine N. Aron

Nog een eyeopener, enkele jaren geleden raadde iemand mij dit boek aan. Ga eens lezen over HSP! Er zal je misschien een hoop duidelijk worden. Doe de test en kijk eens waar je uitkomt. Veel dingen zijn er toen op hun plaats gevallen. Spijtig genoeg nadat er nog veel meer dingen compleet fout zijn gelopen. Dit had niet gehoeven als ik dit jaren eerder had geweten. Daarbij kreeg ik de volgende raad: Probeer het niet te overwinnen of weg te stoppen. Indien je dat doet gaan de prikkels het van je winnen. Leer er rekening mee te houden en ernaar te leven, dan zul je grote verschillen merken en alles veel beter aankunnen. En inderdaad door dit boek te lezen ( en begeleiding erin te krijgen) is er veel veranderd. Voor mensen die zich er niets bij voor kunnen stellen is dit ook een goede intro. Nooit is alles voor iedereen hetzelfde maar je krijgt wel een beeld waarom sommigen reageren en handelen zoals ze doen.

De moed van imperfectie van Brené Brown

Ook dit wordt langzaam een klassieker. Als piekeraar, perfectionist ( poging om dit te zijn dan toch) en stresskip heb ik veel moeten leren. Juist het aanpakken en accepteren dat niet alles perfect hoeft te zijn. Dat het ook minder mag. Dat het ook gewoon voor de fun mag en ik niet moet uitblinken was een hele leerschool waar dit boek ook bij heeft geholpen.

Houden van dingen die niet perfect zijn van Haemin Sunim

img_0839

Dit boek pikt hier op een helemaal andere manier verder op in. Meer vanuit het boeddhisme met een zachte kijk op alles. Een oosterse visie die je van die kant ook weer inspiratie geeft om de mallemolen van het perfect willen zijn los te laten. De rust te vinden om vooral bij jezelf te blijven. Je denkt vaak dat de buitenwereld andere dingen van je eist en verlangt. Belangrijk is om te leren dat je daar niet altijd aan toe moet geven.

Zoals ik al zei in het begin. Deze 5 boeken zijn op heel verschillende tijdstippen op mijn pad gekomen. Elke keer hebben ze me een stap verder geholpen en kwamen ze op het moment dat ik ze nodig had. Voor iedereen zijn dat andere boeken op een ander moment. Misschien dat een van deze boeken jou ook verder kan helpen op dit moment.

Advertentie

Een gedachte over “Boeken over Mental Health

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: