Wat is wel en geen fake news

Gewoon geen bullshit van Will McIntosh

De bullshit oorlog

Uitgeverij: de Fontein

Aantal pagina’s: 206/180

ISBN: 9789026147203/ 9789026147227

Achterflap

Amerika, de nabije toekomst. De president heeft alle macht, de politie heeft vrij spel en nepnieuws is overal. Sam en zijn vrienden willen rijk worden – behalve Theo, die wil de wereld verbeteren. Ze ontwikkelen een mobiele leugendetector, maar nog voor ze een werkend prototype hebben, wordt Theo vermoord. Iemand heeft het op hen gemunt, en de vrienden moeten alles op alles zetten om in leven te blijven.

Mijn mening

Gewoon geen bullshit en de bullshit oorlog is een tweeluik geschreven door Will McIntosh. De eerste raad die je geef is de 2 boeken in een keer mee te nemen/kopen.

Beide zijn het dunne boeken en dit naar mijn gevoel met een rede om kinderen/jongeren die niet graag dikke boeken lezen toch te kunnen laten starten.

Sam, hoofdpersoon en 1 van de 6 vrienden uitvinders, is 17. Samen hebben ze zich, nadat de school voor onbepaalde tijd gesloten is, verschanst in de garage van Rebe. Ze werken aan een draagbare waarheids-app. Natuurlijk worden ze niet serieus genomen maar stuk voor stuk zijn ze genieën in hun domein. Wanneer ze bijna hun ontwerp klaar hebben, heeft iemand hen ontdekt. Deze persoon wil hun ontwerp kopen en ze een geheimhoudingsplicht laten tekenen. De 6 jongeren willen zelf de controle houden maar kunnen zich niet voorstellen in welke ellende ze zich storten. Niet alleen worden ze opeens afgeschilderd als terroristen maar ook hun vriend Theo wordt vermoord om de dreiging kracht bij te zetten. Enkel vluchten is nog een optie…

Hoewel de hoofdpersonen 17 jarigen zijn is het boek zeker te lezen vanaf 12 jaar. Ik ervaar dit tweeluik meer als een jeugdserie. Het onderwerp is wel actueel maar op een andere manier belicht. Hier vanuit het nepnieuws dat de president verspreidt. Juist om deze te kunnen onderscheiden van en zichzelf te kunnen beschermen beginnen ze aan hun uitvinding. Maar als jongere weten/beseffen ze nog niet dat deze waarheids-app de wereld op de rand van de afgrond kan brengen. Goede bedoelingen kunnen nu eenmaal anders aflopen dan jij bedoeld had.

Met deze onderwerpen weet McIntosh zeer goed in te spelen op de actualiteit. Zijn schrijfstijl leest vlot en de verhaallijn is eenvoudig opgebouwd. Toch is het door de zijdelingse info ( oorlogsveteranen) en de romances zeker niet saai om te lezen. Hij beschrijft hoe je vanuit de beste bedoeling iets kunt bedenken en hoewel je denkt dat je hiermee de wereld kan verbeteren wil je misschien zelf toch niet aan de andere kant staan. Wat als je vrienden zo weten wanneer je liegt en iets wilt verbergen. Geen schaduw werpen is dan nog de enige oplossing. Geen leugens , ook geen kleintje om bestwil. En hoe moeilijk het ook is als iedereen je ergste geheim kent, kan je niets meer gebeuren.

Conclusie

Voor jonge techneuten in de dop is dit een geweldig boek om te lezen. De techniek met spanning wisselen elkaar op een vlugge manier af. Met als kers op de taart een doordenkertje voor je een waarheid-Apps of andere app gaat uitvinden.

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: