Wanneer niets gaat zoals er verwacht wordt.

Niet volgens het script van Jennifer Murgia

Uitgeverij : Dutch Venture Publishing

Aantal pagina’s: 236

ISBN: 9789492585301

Achterflap

Als een groepsopdracht op school de populaire Evie Cunnigham en de stille Chase Mitman bij elkaar brengt, schudt dat hen allebei op verschillende manieren wakker. Zowel Evie als Chase hebben hun pijn nooit aan de buitenwereld laten zien en beseffen dat ze meer op elkaar lijken dan ze willen toegeven.

Al snel verandert er iets tussen hen. De spanning die er hangt, de kus die vlogt… en dan iets wat Evie liever nooit had meegemaakt. Chase is er om haar te steunen en ze voelt zich meer geborgen bij hem dan bij haar eigen vriend.

Maar de vriendschap tussen hen, die uitbloeit tot liefde, wordt duur betaald. Niet iedereen is van mening dat de scheidslijn tussen de haves en de have-nots mag vervagen en iemand wil Evie en Chase op hun plek zetten. Met verstrekkende gevolgen.

Mijn mening

Niet volgens het script is een uitstapje naar het contemporary genre, ook voor mij dus letterlijk buiten het normale script šŸ™‚ . Maar dit zal vaker gaan gebeuren.

De opbouw van niet volgens het script gebeurd vanuit het gezichtspunt van de 2 hoofdpersonages Chase en Evie. Evie is het populaire meisje met de populairste jongen Shane als haar vriendje. Alles lijkt ze mee te hebben tot meneer Foyd een nieuwe groepsopdracht geeft waarbij hij de groepen verdeeld. Samen met Tara (Evie’s beste vriendin) komt ze in een groepje met Chase te zitten. De jongen die weinig zegt en zich verbergt zodat hij bijna onzichtbaar blijft voor iedereen. Hoe moeten ze nu overeenkomsten vinden met de gedichten van Sylvia Plath als leidraad.

Tara zet Evie voor het blok. Zij wil toch een 10? Dan zal zij toch ook haar best ervoor moeten doen. Maar stiekem hielden Evie en Chase elkaar al wel wat in de gaten.

Wanneer Chase en Evie steeds meer met elkaar beginnen optrekken voor het maken van de opdracht, ontdekken ze steeds meer overeenkomsten. Beide hebben ze trauma’s opgelopen die ze voor de buitenwereld willen verbergen. Shane begint zich aan de samenwerking te ergeren en laat zijn ware aard zien. Deze heeft grotere gevolgen dan iemand had kunnen voorzien. Soms lopen dingen volledig uit de hand.

Het centrale thema van niet volgens het script laat me aan Romeo en Julia, West side story denken in een typische Americaanse high school setting. Een vaak gebruikt thema met telkens leuke variaties. Een jongen en een meisje uit verschillende groeperingen die verliefd worden en waarna een drama volgt.

En is daar iets mis mee? Nee absoluut niet! Het is een thema dat iedereen blijft aanspreken. De underdog die verliefd wordt op het populaire meisje.

Toch blijft het hier niet bij deze oppervlakkige laag en dat maakt het dan juist speciaal. Chase en Evie krijgen steeds meer diepgang. De gevoelens en gebeurtenissen achter hun uiterlijk komen steeds meer naar de voorgrond. Wanneer bepaal je om iemand in vertrouwen te nemen? Hoe maak je iemand deelgenoot van een trauma? Hoe zie je wanneer iemand een echte vriend is? Allemaal vragen die voor een tiener toch belangrijk zijn. Erbij horen is 1 maar vraag je altijd af welke prijs je er misschien voor moet betalen. Een wijze les in het verhaal verweven.

De afwisseling tussen de POV’s is een meerwaarde. Indien we het vanuit 1 standpunt zouden zien zou het niet zoveel diepgang hebben. Daarbij ontwikkelen zich verschillende spanningsbogen: de gevoelens van Chase en Evie met daar tegenover de bezitterigheid van Shane. Shane die in het verleden al een vuile rol heeft gespeeld tov Chase en er nu nog 5 scheppen bovenop doet. Ook Evie ontdekt nu zijn ware aard.

51205078_2226015634321382_7618319591285981184_o

Conclusie

Niet volgens het script is lovestory met een boodschap. Als tiener zou ik er zeker van gesmuld hebben.

 

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beĆÆnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

 

Advertentie

2 gedachten over “Wanneer niets gaat zoals er verwacht wordt.

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: