Donker, zwart, gitzwart

Engelenlust van Kevin Valgaeren

Uitgeverij: Houtekiet

Aantal pagina’s: 245

ISBN: 9789089247704

Achterflap

Beste RavenGirl,

Dit is het verhaal van het dode lichaam dat jij straks zult begeren. Maak kennis met een jongeman die verlangt naar het koude vlees van zijn overleden geliefde. Leer over zijn nachtelijke avonturen in het mortuarium. Leef mee met de gruwelijke vergissing die hij beging. Huiver met zijn beproeving. Juich met zijn wederopstanding. Huil wanneer jij zijn allergrootste geheim ontdekt. Dit is mijn verhaal.

Mijn mening

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik elke keer uitkijk naar het moment dat er een nieuw boek van Valgaeren verschijnt. Ik weet dat ik ondergedompeld zal worden in het duistere, onbekende, het licht/ donker en in dit geval het niet verwachte gitzwarte. Ik weet niet in welk genre dit onder te brengen. Ik raad je enkel aan om pas te beginnen met lezen als je maag tegen veel bestand is.

Engelenlust: Memoires van een necrofiel dompelt je onder in zijn wereld. Het verhaal wordt verteld vanuit de ik-figuur die zijn verhaal opschrijft voor RavenGirl. De vrouw die hem hopelijk na zijn dood zal beminnen. Hij vertelt haar over zijn leven, zijn vallen en opstaan, zijn verrijzenis en de liefde die hij gevoeld heeft voor al zijn geliefden.

Je kruipt letterlijk in zijn hoofd. Alle diepste gedachtes en gevoelens worden aan de lezer onthuld. Valgaeren weet dat op een manier te doen die je pakt, die je mee laat voelen met de auteur maar die je nog vaker doet gruwelen door zijn acties. Je wil de auteur van de ene kant begrijpen en langs de andere kant wil je niet verder lezen in de daaropvolgende scene, gewoon omdat het te onwerkelijk is om te bevatten. Je vraagt je geregeld af hoe het menselijke brein in elkaar steekt. Vanaf wanneer zie je iemand als persoon en wanneer als een monster?

Om zichzelf in de geschiedenis te kunnen plaatsen gaat de auteur dan ook op zoek naar mede anders-geaarden. Is hij de enige of is er in de geschiedschrijving vaker sprake van? Hierin blijkt dat Valgaeren steeds ruim de tijd neemt voor research voor hij begint te schrijven. Mythe, sagen, gebruiken en de eerste vermelding van necrofilie zijn opgezocht en verwerkt in Engelenlust.

De auteur neemt je stapje voor stapje mee op zijn “ontdekkingstocht”. Telkens neemt hij kleine stapjes die hij niet meer kan terugzetten.

De schrijfstijl van Valgaeren is uniek. Hij beschrijft alles de omgeving, het innerlijke en hij schuwt ook de gruwelijke details niet. Zo blijf je snakken naar de volgende woorden, alinea’s, hoofdstukken.

Waar haalt Valgaeren deze inspiratie vandaan?

Conclusie

Engelenlust is gitzwart. Een pageturner en een gruwel van een liefdesverklaring.

 

 

Nieuwsgierig naar andere boeken van Valgaeren? 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: