Winteruren

Winteruren van Filip Bastien

Uitgeverij: Hamley books

Aantal pagina’s: 200

ISBN: 9789463967051

Achterflap.

Richard, een man die zijn vader in de Eerste Wereldoorlog verloor, ontvangt een postkaart van zijn jeugdliefde Josephine, Ze wil hem nog een laatste keer ontmoeten. Net op dat moment ligt zijn vrouw Anna-Maria op sterven.

Mijn mening

Leuk om te weten is dat Filip Bastien zijn boek eerst als indie auteur heeft uitgegeven. Hij werd hiermee the indie award winner van 2018. Nu heeft Hamley Books hem onder haar vleugels genomen en kan via deze weg een veel groter publiek van zijn boek genieten.Winteruren speelt zich af in verschillende tijden: beide wereldoorlogen, de wereldexpositie in Brussel, de Koude Oorlog en de val van de Berlijnse muur.Het wordt in grote lijnen verteld door de ik-figuur Richard, die terugblikt op zijn leven. In het begin springt het van de ene tijd naar de andere, waardoor ik het wat warrig vond. Het kon mijn aandacht niet direct vasthouden en moest ik toch even doorzetten tot ik op een plaats kwam, met een gebeurtenis die mijn direct bij de les hield en waarna het springen doorheen de tijden begrijpelijker werd. Vanaf dan was mijn aandacht bij de les en werd het lezen interessant en leuk.

Het verhaal is onderverdeeld in hoofdstukken, met daarin korte stukjes. In het begin enkel een korte weergave van een kort moment. Anna- Maria die in het ziekenhuis ligt, een kort moment als Richard naast haar zit, zijn eerste kennismaking met de wereldtentoonstelling, de eerste ontmoeting met Josephine… Hoe verder het vordert hoe meer ruimte er komt voor meer uitleg, meer beschrijving, meer horror op sommige momenten ( spijtig genoeg is die horror een weergave van de realiteit.)

Als je dan nog eens zelf ( zoals in mijn geval) in de desbetreffende ruimtes hebt gestaan dan krijgt het verhaal nog een extra dimensie waar ik niet op gerekend had.Hoe verder in het verhaal hoe beter Bastien mijn aandacht wist vast te nemen. Ik heb het boek dan ook in een dag uit gelezen. Je ontdekt steeds meer van de personages, wat er met hen gebeurd is, hoe de tijd toen was, wie welke keuze maakte en waarom. Hoe er levens door elkaar gegooid kunnen worden door een beslissing… En hoe alles volledig anders kan lopen als je gedacht had.

Conclusie

Winteruren neemt je mee doorheen verschillende tijden, doorheen 1 leven. Het boeit, het laat je gruwelen en beseffen dat dit de realiteit is geweest.

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: