Gigantisme

Gigantisme van Geert Noels

Uitgeverij : Lannoo/ Spectrum

Aantal pagina’s: 236

ISBN: 9789077445372

Achterflap

Waarom stijgt het aantal obesitasgevallen als er ergens een nieuwe hypermarkt opengaat? Waarom strijken de grootste bedrijven alle winsten op? Waarom raken voetbalclubs uit België en Nederland nauwelijks verder dan de voorrondes van de Champions League?

Tien jaar na het begin van de financiële crisis en tien jaar na zijn besteller Econoshock maakt Geert Noels een nieuwe, gedurfde analyse van de wereldeconomie. Onze wereld lijdt aan gigantisme. Bedrijven en organisaties worden steeds groter en machtiger. Dat fenomeen doodt gezonde concurrentie, leidt niet tot duurzame groei en brengt de mens in verdrukking, met welvaartsziektes als burn-out of obesitas tot gevolg.

In Gigantisme stelt Geert Noels ook tien oplossingen voor die de economische spelregels bijstellen, de giganten temmen en de mens en het milieu weer hun plaats geven in de wereldeconomie. De toekomst zal kleiner, trager en menselijker zijn.

Mijn mening

Vooraf even een bedenking van mezelf:

Als je om je heen kijkt naar wat er nu allemaal gebeurt ontdek je dat juist het gigantisme van bedrijven nu weer ontzettend actueel is. In 2008 hebben de overheden, centrale banken ingegrepen om de economie niet om te laten vallen. Al jaren is er een spel aan de gang tussen de verschillende landen om de grote gigantische bedrijven naar hun land te halen. Politiek, sociaal en ecologisch heeft dit voor ons allemaal gevolgen. Ook nu op dit moment gebeuren er dingen waarvan je een jaar geleden nooit gedacht zou hebben dat ze ooit zouden kunnen gebeuren. Wie had gedacht dat er een moment zou komen dat de centrale banken aandelen zouden beginnen inkopen? Wie had gedacht dat de Belgische overheid samen met de bankensector een kader zou scheppen dat bedrijven en particulieren uitstel van betaling van hun leningen zouden krijgen en zo zijn er tal van voorbeelden te noemen op dit moment. Gelukkig niet enkel voor de giganten dit keer maar toch. Door Gigantisme te lezen krijg je een beter zicht op het waarom en het hoe. En daarom is dit boek nu misschien nog actueler dan op zijn verschijningsdatum.

In gigantisme begint Noels met een straffe vergelijking, een vergelijking die iedereen begrijpt. Iedereen heeft wel een monopoly gespeeld maar wat als de bank opeens de regels wijzigt? Blijft het spel dan hetzelfde of verandert dit alles. Deze vergelijk typeert direct de schrijfwijze van Noels. Economie in een begrijpbare taal. Vergelijkingen die iedereen begrijpt: Monopoly, de Champions League en Yellowstone. Noels neemt je mee doorheen het ontstaan van de giganten, het uiteindelijke resultaat: dat er bedrijven zijn die to big to fail zijn omdat alles anders “op zijn gat ” valt, oorzaken en gevolg.

Het boek is ingedeeld in 7 grote delen van het ontstaan, waarom size matters, naar de economische groeihormonen, waarom dit de mens in verdrukking brengt, waarom we naar duurzaamheid zouden moeten gaan en 10 stappen in de wereld na postgigantisme. De vormgeving nodigt uit om het boek open te slaan en blijft ten alle tijden overzichtelijk.

Conclusie

Gigantisme geeft je een blik op de huidige economie die je ogen opent, je in menselijke taal laat begrijpen wat er eigenlijk allemaal aan de gang is. Een must read als je meer van de economie wil begrijpen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: