Het zwarte dossier

Het zwarte dossier van Max van Olden

Uitgeverij: Amboanthos

Aantal pagina’s: 284

ISBN: 9789026342288

Achterflap

Riemke staat er alleen voor met haar zoontje Nils. Nadat haar relatie op de klippen was gelopen bleef ze achter met schulden. Bij een advocatenkantoor op de Zuidas krijgt ze de mogelijkheid haar carrière nieuw leven in te blazen, Maar ze stapelt fout op fout en haar toekomst bij het kantoor is onzeker. Toch krijgt ze een laatste kans met het zwarte dossier: een loodzware zaak tegen een onderwereldfiguur die al een straf uitzit. De pers kijkt met argusogen toe n de tijdkring. Als Riemke aan de klus begint kan ze nog. Niet vermoeden dat behalve haar carriere ook haar leven op het spel staat.

Mijn mening

Riemke heeft een moeilijke tijd achter de rug, Nu lijkt haar leven eindelijk de goede richting in te gaan. Door haar werk als stagiair-advocate kan ze eindelijk weer vooruit kijken. Maar de laatste tijd lijkt ze fout op fout te maken. In de wandelgangen wordt er gesproken over de zwarte dossiers: een zwaar, moeilijk dossier dat je krijgt als laatste kans. Riemke vreest hiervoor en haar vrees wordt waarheid. Het dossier dat haar leven zal veranderen. De zaak Sjoerd Tervoort- Novak Petroviç wordt het moment van de waarheid. Petroviç heeft een dichtbundel geschreven. Riemke moet de publicatie van deze bundel tegenhouden omdat hierin geheime boodschappen verborgen zouden zitten. De dichtbundel is niet wat het lijkt.

Door deze setting onderscheidt het zwarte dossier zich direct van andere thrillers en dit maakt het juist zo leuk en spannend om te lezen. Vanaf het allereerste begin weet van Olden een spanning op te wekken. Iets wat in eerste instantie volledig buiten het verhaal lijkt te staan blijkt later natuurlijk een rol te spelen. De schrijfstijl van van Olden weet mij ook direct te pakken. Je word op vele gebieden geprikkeld. Je voelt, hoort en ziet dingen voor je neus afspelen. Daardoor vlieg je door de bladzijdes. Niet enkel leest het verhaal als een trein ook beland je in het verhaal in Nederland, België en Duitsland. Maar ook het dark net blijkt een belangrijke rol te spelen in dit verhaal.

De uitbouw van de karakters zijn zeer verschillend. De beweegredenen en het karakter van Riemke leren we goed kennen als een zeer sterke vouw die weet wat ze wil en er vol voor wil gaan, al begrijp ik sommige reacties en handelingen niet van haar. Op sommige vlakken lijkt ze toch naïef. Tervoort lijkt een zaak te hebben maar ontwikkeld tijdens het verhaal naar een onverwachtse kant.

De verhaallijn is zo spannend dat je je realiteitszin soms echt wel even vergeet. Van sommige thrillers vrees je dat ze jou ook kunnen overkomen, dit is hier niet het geval.De splitsing van de POV zorgt voor een nog grotere spanningsopbouw. En hoe verder je naar het einde toe leest hoe moeilijker je het boek kan wegleggen.

Conclusie

Het zwarte dossier weet je direct vast te grijpen, als je eenmaal begint is stappen met lezen een probleem.

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: