Voorbij het Wederwoud

Voorbij het Wederwoud door Valentijn Ringelberg

Uitgeverij: Hamley Books

Aantal pagina’s: 239

ISBN : 9789463967273

Achterflap

Hoe ver zou jij gaan om een dierbare te helpen?

Diep in het Wederwoud, een plek waar de natuur geëerd wordt en ongeziene gevaren zich verborgen houden, wonen de zussen Céli en Phaun. Céli lijdt al jaren aan een onverklaarbare en ongeneeslijke ziekte, die haar afhankelijk maakt van de zorg van haar jongere zusje.

Phaun heeft zichzelf weggecijferd om Céli te ondersteunen waardoor ze geen opleidin gof sociaal leven meer heeft. Op het moment dat de situatie uitzichtloos lijkt, wordt er plots een oplossing aangereikt. Maar die oplossing heeft zijn prijs.

Om haar zus een kans op een nieuw leven te geven, meot Phaun een reis maken door het majestueuze Wederwoud. Een tocht waarbij ze vreselijke keuzes moet maken en tot het uiterste moet gaan.

Voorbij het Wederwoud is een spannend en ontroerend verhaal over familie, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde.

Mijn mening

Voorbij het Wederwoud is het debuut van Valentijn Ringelberg, een project waar hij al jaren mee bezig is. Toen ik het zag verschijnen wist ik dan ook direct dat dit een boek is dat in mijn boekenkast thuishoort.

Het eerste wat natuurlijk opvalt is de mooie cover en ook de geweldige landkaart wanneer je de kaft omslaat. Zowel voor- als achterin kan je deze terugvinden. De vormgeving is zoals bij elk boek van Hamley een plaatje!!

En dan begint het verhaal. De kennismaking met Phaun en haar zieke zus Céli , waarvan de dagen lijken geteld. De ziekte is zo mysterieus dat geen enkele heler hem kan behandelen. Op jonge leeftijd heeft Phaun moeten besluiten dat zij voor haar zus gaat zorgen. Alles heeft ze aan de kant gezet , ze blijft vechten voor een toekomst samen. Ze offert zich helemaal op en wil zich niet bij het mogelijke onvermijdelijke neerleggen. Dan is het het jaarlijkse Lentfest, is er alweer een jaar voorbij? De companie keert terug naar het Wederwoud om dit feest met hen te vieren. En hierna wordt Phaun haar leven op zijn kop gezet. Ergens in het Wederwoud zou er een persoon te vinden zijn die Céli zou kunnen genezen. Wil Phaun haar zus wel alleen laten nu het zo slecht gaat? Maar is er een andere oplossing? Is het een optie dat ze niet gaat en haar zus begeleidt naar haar laatste momenten?

Wederwoud komt vanaf het eerste moment langzaam voor je ogen tot leven. Het begint klein met de woning van Phaun en Céli en breidt zich zo langzaam maar zeker uit. De uitwerking is levendig en toch niet te gedetailleerd. Ook over geschiedenis, politieke structuren en geografie is goed nagedacht.

Phaun is iemand die zichzelf steeds wegcijferd, ze wil het allerbeste voor iedereen en vergeet zichzelf daar weleens door. Ze is zich er niet van bewust dat dit een grote kracht van haar is. In de ontwikkeling van haar karakter leert ze dit langzaam maar zeker. Je wordt door haar op sleeptouw genomen,je kruipt in haar huid.

Je merkt duidelijk dat ook de andere personages voor Ringelberg goed doordacht en uitgewerkt zijn maar je blijft als lezer soms op je honger zitten. Een iets verder uitdieping had welkom geweest.

De verhaallijn blijft bij Phaun waardoor het heel vlot wegleest. Korte hoofdstukken maken dat je het in afgebakende stukjes zou kunnen lezen. Maar die korte stukjes zijn mij eerlijk gezegd niet gelukt. Doorlezen lukte veel beter. Het verhaal had me snel beet en kleine stukjes dan ? Nee is niet mogelijk. En dan ….. Dan komt die mega cliffhanger. Ringelberg wat doe je mij/ons aan. In ieder geval kijk ik zo wel enorm uit naar het volgende deel.

Want Voorbij het Wederwoud is nog maar het eerste deel van een serie.

Conclusie

Voorbij het Wederwoud is een aanwinst voor de Young Adult Fantasy in het Nederlands. Een mooie wereld met een zeer mooi hoofdpersonage is het resultaat. Het is aftellen tot het volgende deel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: