Daigho

Daigho van Latoya Morris

Uitgeverij: Hamley Books

Aantal Pagina’s: 552

ISBN: 9789463967594

Achterflap

In de wereld Ayra wordt magie in evenwicht gehouden door wezens genaamd Wyndrygem. Zij worden eens in de honderd jaar geboren om Ayra te zuiveren van donkere magie.

Maar als Wyndrygem Alma verliefd wordt op een kwaadaardige tovenaar, gaat het mis. De jonge Bryana brengt hoop. Alma krijgt een visioen: Bryana zal een zoon krijgen, die weleens Alma’s redding kan betekenen. Zijn naam is Daigho.

Als Daigho zeventien is, wordt zijn vriendin lastig gevallen door een paar jongens. Hij verandert in een wezen met vleermuisvleugels, een gehaat ras in zijn wereld.

Daigho vlucht en komt op een compleet andere wereld: de aarde, waar hij zijn menselijke gestalte weer aanneemt en vriendschap sluit met Fay. Maar hoezeer hij ook op haar gesteld is, Daigho wil terug naar huis. Hij wil antwoorden.

Waarom verandert hij soms in een monster? Wat is zijn rol in Ayra, waar hij thuishoort en waar een gevangen tovernaar elk moment zijn macht terug kan krijgen.

En wanneer komt het moment dat hij voor altijd een monster zal blijven?

Mijn mening

De verwachtingen zijn hooggespannen door de commentaar van Lara Riems op de cover: Ik ben fan, goed geschreven, Hobbs- en Goodkindachtig. Laat ik nu juist van die laatste helemaal weg zijn. Ik besluit wel direct niet op zoek te gaan naar de gelijkenissen en te genieten.

Het verhaal begint simpel, Daigho leeft in een heel klein gehuchtje ( zelfs deze naam is het bij elkaar staan van enkele huizen niet waardig). Toch heeft Daigho het naar zijn zin en verveelt hij zich nooit. De ene keer is hij een eendje aan het redden en de andere keer is hij op pad met Milly zijn beste vriendin. Wanneer ze bij de waterval zijn en eindelijk hun gevoelens naar elkaar erkennen worden ze lastig gevallen door enkele jongens die slechte bedoelingen hebben met Milly. Daigho wordt zo boos dat hij plots veranderd in iets wat hij zelf niet voor mogelijk achtte… En wordt hij een monster…

Mam, ik ben in een verschrikkelijk monster veranderd, hoe kan dat in vredesnaam?

Vanaf dan wordt het verhaal complexer en leuker. Morris weet een mooie wereld te bouwen die daarna overgaat in de onze. De combinatie weet ze goed weer te geven. Hoewel Daigho zelf nooit met magie in aanraking is geweest in zijn leven blijkt dat een grote impact te gaan hebben. Morris weet de afschuw die Daigho eerst van zichzelf heeft goed te beschrijven. De angst voor wie hij is, de vraag waarom hij is wat hij is. De volgende verhaallijn komt van Alma en de gevangen genomen tovenaar. Verschillende lijnen beginnen zich te vermengen en lopen naar en van elkaar weg.

Daigho moet op zeer korte tijd de overstap maken van een jongen van 17 naar een man die verantwoordelijkheid krijgt toegeworpen waar hij niet om gevraagd heeft. Hij moet in zeer korte tijd een enorme groeispurt ondergaan. Daigho leren we dan ook zeer goed kennen. Ook de andere belangrijke personages zijn in de diepte uitgewerkt. De wereld wordt mooi opgebouwd maar ook zijn gruwelijkheden worden niet geweerd. De duistere magie is op alle vlakken duister alsook de gruwelijkheid die het met zich meebrengt.

Conclusie

Daigho is een aanwinst voor je boekenkast. Het heeft alle goede en soms gruwelijke elementen die je in fantasy vaak terugvindt. De verschillende verhaallijnen lopen mooi naar elkaar toe. Ik heb genoten van het geheel.

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: