Hij die niet bestaat

Hij die niet bestaat van Valentijn Ringelberg

Uitgeverij: Hamley Books

Aantal Pagina’s: 134

ISBN: 9789463967655

Achterflap

De O’khani Kojvo groeit op onder het toeziend oog van zijn moeder op de Zoutsteppe. Ze leert hem jagen, voor zichzelf opkomen en zichzelf nuttig te maken in hun troep. Toch zijn er andere O’khana die het op Kojvo gemunt hebben. Iets dat alles te maken heeft met het verleden van zijn moeder.

Wanneer er op een dag een groepje welpen uit de troep worden meegenomen heerst er onrust op de Zoutsteppe. Ook de band tussen Kojvo en zijn moeder Deneh wordt op de proef gesteld als de O’khana worden opgezocht door hun gezworen vijanden: de Mensen.

Als jonge jager zal Kojvo de sturing van zijn leven in eigen handen moeten nemen, een beslissing die hem niet gemakkelijk af zal gaan. Hij begint aan een nieuw avontuur die hem uiteindelijk de verschrikkelijke titel van Kinderdoder op zal leveren. Maar waar heeft hij die wrede bijnaam aan te danken?

Mijn mening

Hij die niet bestaat is een novelle dewelke speelt voor Voorbij het Wederwoud. Het diept 1 van de zijpersonages uit deze serie uit. Een personage waar je niet direct hoogte van kreeg, eentje die veel vragen bij je opriep tijdens het lezen. Op vraag van vele heeft Ringelberg dan ook deze novelle geschreven.

De sympathie die je tijdens het lezen van Voorbij het Wederwoud voelt blijkt dan ook gegrond te zijn.

In Hij die niet bestaat duik je in het leven van Kojvo. Het verhaal is in 4 delen ( levensfases) opgedeeld, van jonge welp tot het moment dat zijn naam verandert in Kinderdoder. Elke fase krijgt de aandacht die het verdiend. Kojvo kampt met vele vooroordelen en vragen over zichzelf. Waarom heeft hij juist deze naam gekregen: Kojvo betekend nl hij die niet bestaat. Wat kan een naam voor een betekenis, effect hebben op je leven. Dit blijkt dan ook meer invloed te hebben dan iedereen zomaar aanneemt. De jonge welp heeft het dan ook niet makkelijk met een moeder die de aanvoerster is van de jacht. Hij moet zich meer bewijzen dan anderen en dit lijkt vaak te mislukken. Toch vindt hij zijn weg. Een weg die niet zijn verwachte pad is, een zeer moeilijke weg, een weg die hem van naam laat veranderen.

Op jonge leeftijd leerde ik wat voor invloed een naam op iemand kan hebben. Een naam kan je maken of breken. Hij kan je voorbestemmen, veroordelen. Hij kan een betekenis hebben, of een belofte bevatten en een druk opleggen om die belofte waar te moeten maken

De opbouw door heen deze fases is mooi neergeschreven door Ringelberg. Deze doorloop is duidelijk de belangrijkste draad doorheen de novelle. De persoonlijke groei en alom aanwezige tweestrijd door vooroordelen en niet de spanning is de leidraad. Fijn om dit te mogen ervaren in deze setting.

Bij bijna elk verhaal is er wel een personage waar je dan uiteindelijk meer van zou willen weten. In dit geval spreek ik over Oqoa de Hogepriesteres. Hoe gaat haar verhaal verder? Hoe heeft zij alles beleefd?

Ringelberg laat je je vragen stellen over vooroordelen, over aannames die je soms doet door dit verhaal. Soms is dat juist ook wat iedereen nodig heeft.

Conclusie

Hij die niet bestaat is een novelle waarbij je op een fijne manier kennis maakt met de schrijfstijl en de wereldbouw van Ringelberg. Een korte kennismaking die je zeker doet verlangen naar de verder wereld van Vha’rymn

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: