Orakel

Orakel van Thomas Olde Heuvelt

Uitgeverij: Boekerij

Aantal pagina’s: 454

ISBN: 9789032591109

Achterflap

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achtiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigsheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang.

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor ene raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van het Orakel te onrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellend.

Mijn mening

Orakel is het tweede boek dat ik van Thomas Olde Heuvelt lees. Hex heb ik een 4-tel jaar geleden gelezen , toen was dit een nieuwe genre voor mij om te lezen, zo spannend en soms luguber.. Orakel kwamen we in een boekhandel tegen en heb ik kado gekregen van mijn vriend

met de vraag: Lijkt je dit niet iets om te lezen? En ik kon natuurlijk geen nee zeggen.

De nieuwsgierigheid was er , de drang om te lezen ook en het boek heeft het alleen nog maar erger gemaakt…

Vanaf hoofdstuk 1 wordt je door Luca het verhaal mee ingetrokken. Een dertienjarige jongen: positief ingesteld, broer van een jonger zusje en stiekem toch wel een beetje verliefd. We kunnen ons het allemaal voorstellen. Een vriendin waar hij alles aan kan vertellen en ze fietsen samen naar school waar ze langs het bollenveld passeren. Er hangt een dikke mist over de weg en opeens klinkt er in de duinen ( te ver weg van de zee) een scheepsbel. In deze dikke mist doemt er opeens een vorm op, donker maar steeds duidelijker. De vorm van een schip, hier midden op het veld achter de duinen. Waar dat opeens vandaan komt is een raadsel., vooral omdat het een heel oud schip lijkt te zijn. Enkel door van de fiets te stappen kunnen ze op onderzoek uitgaan en wat er daarna gebeurd dompelt je onder in een wereld waar je niet snel uit kunt stappen.

Hierna begint de rollercoaster en de race tegen de klok. Het kippenvel komt op je arm wanneer je leest dat de scheepsbel weer luidt en oude bekenden uit HEX zijn terug van de partij.

Mijn raad voor je ORAKEL gaat lezen: lees eerst HEX. Je kan de 2 boeken afzonderlijk lezen maar er wordt veel verwezen naar het eerste boek. Ik moet bekennen dat dat mij soms wel stoorde. Zeker omdat het zolang geleden was en ik ( moet ik toegeven) veel vergeten was. Toch is het geen optie om orakel weg te leggen om eerst HEX nog eens te lezen wanneer je begonnen bent.

Orakel heeft ook mij in zijn macht gekregen. Lange tijd heb ik minder kunnen lezen, Orakel heeft me gedwongen om overal gaatjes te vinden om toch nog maar even verder te kunnen lezen.

Luca leren we kennen als een jongen, zijn eerste stapjes in het grotere mensleven, de eerste liefde en alle dingen die normaal zijn wanneer je 13 bent maw aan het begin van zijn puberteit. Hij beleeft iets gruwelijks dat zijn jeugdigheid dan ook direct wegneemt. Van de ene op de andere moment beland hij in een nachtmerrie waarbij de vraag is of de gebeurtenissen die te maken hebben met het schip wel zijn grootste nachtmerrie is. Gevaar komt misschien wel van een heel andere kant. Hij ontwikkelt tot een dappere jongen die voor zichzelf leert kiezen en opkomen hoewel het gewicht van de wereld op zijn schouders drukt.

Verschillende verhaallijnen mengen zich tot 1 geheel. Luca, het onderzoeksteam, de veiligheidsdiensten en de wonderlijke wereld achter de schermen om de grote mensenmassa toch zeker maar niet ongerust te maken wat er allemaal gaande is. De wirwar, de geheimhouding en de personen die er op het hoogste niveau bij betrokken zijn alles draagt bij.

Thomas Olde Heuvelt schrijft op zo een manier dat het schip duidelijk zichtbaar wordt en toch met een snelheid in de actie die je som snaar adem doet happen. Hoe hij het verzonnen krijgt is me een raadsel en meerdere keren heb ik zeker vol afschuw verder gelezen. Wansmakelijk en geen zin in iets te eten of te drinken de komende minuten, hoe alles verschijnt en enkel maar erger wordt. Top.

Conclusie

Orakel is een mega spannend verhaal met horrorelementen. Plan tijd in voor je begint met lezen. Het verhaal sleept je mee en aan het einde stap je pas de poort naar de uitgang binnen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: