Je bent jong en je wilt …. beleggen

Je bent jong en je wilt … beleggen van Cédric Proost

Uitgeverij: Owl Press

Achterflap

Aantal Pagina’s: 222

ISBN: 9789463934992

Aandelen, vastgoed, ETF’s, recordbrekende beurzen en cryptomiljonairs… Je kan er haast niet meer omheen. Krijg jij ook last van FOMO als je al die beleggingshypes voorbij ziet komen in je newsfeed? De mogelijkheden om te beleggen zijn eindeloos, maar dat geldt ook voor de mogelijke risico’s en valkuilen. Hoe kun je dan als beginnende belegger toch een graantje meepikken, op een veilige manier?

Je bent jong en je wilt… beleggen legt je uit hoe je je eerste stappen op de financiële markten kunt zetten. Om te beginnen ontdek je waarom je spaarboekje vandaag de dag eerder een verliesboekje is – wist je bijvoorbeeld dat je spaargeld het laatste decennium 13% minder waard is geworden? Aan de hand van enkele basisbegrippen zoals inflatie en rente leer je het TINA-concept begrijpen: there is no alternative.

Overtuigd en klaar om te gaan beleggen? In dit boek maak je kennis met klassieke, maar ook met nieuwe beleggingsproducten, zoals de bitcoin. Je ontdekt welk product bij welk risicoprofiel past én wat jouw eigen risicoprofiel is. Op basis daarvan kun je je eigen beleggingsportefeuille samenstellen, en dat kan al met slechts een klein maandelijks bedrag. Bovendien bevat Je bent jong en je wilt… beleggen concrete tips om van je beleggingsportefeuille een succes te maken. Eén ding is zeker: je zal nog nooit zo snel een boek terugverdiend hebben!

Mijn recensie

Als afwisseling lees ik ook non fictie en dit is een van de boeken die mijn aandacht trok. Cédric Proost heb ik leren kennen door het Belgische financieel dagblad “de Tijd” en het beursspel dat zij elk jaar organiseren. Een leuk spel om kennis te maken met beleggen. Ook dit is een interesseveld van mezelf en ik was benieuwd naar wat hij hierover te vertellen heeft.

Laat ik allereest zeggen dat Proost een overtuigd belegger is. Dit is namelijk iets anders dan een trader. Een trader is uit op zo snel mogelijk zoveel mogelijk winst maken terwijl een belegger een (zeer) lange termijnvisie heeft. Belangrijk om in het begin deze kanttekening te maken.

Bij de jongeren is beleggen zeer populair geworden tijdens Corona. Een opwaartse trend en de aantrekkingskracht van een passief inkomen waren de toverwoorden. In deze tijd komen de beleggers bovendrijven en met het lezen van dit boek krijgen ook zijn een veel breder kader waarom je beter belegt dan speculeert.

In 9 hoofdstukken krijg je meer inzicht in wat beleggen is. Wat zijn nu eigenlijk aandelen, ETF, rente of obligaties? Hoe bouw je je portefeuille op? Wat kun je leren van de geschiedenis? Waarom is beleggen op de lange termijn juist zo interessant? Moet je daar dan veel geld voor hebben? En wat zijn nu eigenlijk de beste adviezen die je kan krijgen.

Op een aangename en vooral verstaanbare manier legt Proost dit uit. Hij heeft duidelijk zijn huiswerk gedaan en verwerkt ook quotes van succesvolle beleggers in zijn boek. Maar ook valkuilen gaat hij niet uit weg.

Belangrijk is dat hij je meeneemt op een weg om over jezelf en je toekomst na te denken. Hoeveel risico wil ik nemen? Kan ik bescherming inbouwen? En wat bedoelt men nu met al die termen.

Proost weet het met een vlotte pen te brengen. De terminologie krijgt betekenis en je ontdekt dat strategie belangrijk is. Een passief inkomen is niet iets dan van de ene op de andere moment opgebouwd wordt.

Conclusie

Je bent jong en je wilt … beleggen is een naslagwerk dat elke beginnende belegger zou moeten lezen alvorens zijn eerste stappen op de beurs te zetten.

Wil je nog een boek lezen over economie?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: