5 Tips om goedkoop te lezen

Het leven wordt steeds duurder, zeker nu met de inflatie waarover je steeds hoort. Ook over het kopen van boeken denk je misschien nog een keer na. Misschien neem je een boek minder mee dan in het verleden. Hoe kun je toch goedkoop lezen : 5 tips hiervoor

Tip 1: Ga naar de bibliotheek

Is dit nog het eerste waar je aan denkt? Om de zoveel tijd langs de Bieb gaan en je kan lezen wat je wilt. 1 keer per jaar betaal je contributie en daarna mag je een heel jaar boeken lenen en lezen. Natuurlijk moet je dan soms op een boek wachten en je bent niet de eerste die het boek leest, maar je kan wel rustig genieten van alle avonturen die je meemaakt.

De bieb in daarbij ook geëvolueerd. Waar je er 20 jaar geleden enkel boeken kon uitlenen is het nu ook een sociaal ontmoetingspunt geworden. Natuurlijk is het hoofddoel uitlenen van boeken maar in de meeste Bibliotheken is er ook een leeshoek, met of zonder thee en koffie. Kun je een tijdschrift doorbladeren of de kranten. Kun je naar voordrachten gaan van en over schrijvers of onderwerpen die je interesseren. Het belangrijkste is dat er medewerkers rondlopen die graag lezen en je kunnen helpen wanneer jij het even niet meer weet. Of indien je toch twijfelt om een boek mee te nemen.

Deze medewerkers hebben mij in het verleden enorm geholpen ivm de leesbevordering van mijn kinderen. Als ouder is het moeilijk om de juiste boeken te vinden die je kind graag leest. En juist dat is zo belangrijk. Door telkens opnieuw het gesprek aan te gaan, kwamen we uiteindelijk bij de ideale startreeks uit om te lezen. Uren hebben we gepraat over waar ik bij welk boek tegenaan liep. En telkens kwamen ze met een nieuw voorstel om te proberen. En zoals men zegt de aanhouder wint… Hierop kom ik later terug in met 5 tips over leesbevordering. De belangrijkste tip voor nu hieruit is : dat ik nooit alle boeken die we hebben geprobeerd had kunnen kopen, daarvoor had ik niet het budget. Toch hadden we deze weg nodig om de liefde voor lezen te ontwikkelen. Nogmaals dank aan de bieb voor die ondersteuning toen. Misschien dat verhaal je steunt om toch eens te informeren.

Weet je trouwens dat je in de meeste Bibliotheken ook voorstellen kan doen om boeken aan te kopen? De ideale manier om aandacht te vragen voor je favoriete Nederlandse of Vlaamse schrijvers! En mocht je nu denken: maar daar heeft de auteur niets aan…. Niets in minder waar. Voor elke keer dat een boek uitgeleend wordt krijgen de auteurs auteursrechten. Dus sprint naar de bieb en begin te lezen.

Tip 2: Leen een boek bij een vriend/vriendin/familie

Dit doen wij als familie al jaren. We lezen graag fantasie maar om nu allemaal hetzelfde boek aan te schaffen gaat wat ver. Soms is er dus overleg of iemand al niet toevallig een boek gekocht heeft. Hoewel dit bij ons niet sluitend is. Sommige titels hebben we toch 2 keer en soms zelfs in 2 verschillende talen…. Let er wel op wanneer je boeken gaat delen dat je dit met personen doet die dezelfde waarde aan een boek hechten dan jezelf. Niets is zo erg als een boek terugkrijgen met vlekken of ezelsoren in. En nog erger wanneer je je favoriete boek niet terug krijgt. Maar indien je elkaar heel goed kent, is het een ideale oplossing.

Daarbij is niets leuker dan over een boek te praten. Lekker keuvelen met een kopje koffie of thee over de personages of over het onderwerp van het boek. Koekje erbij en babbelen maar. Lees je met nog meerdere hetzelfde boek is een boekenclub misschien iets voor jullie. Lezen kan hierdoor een sociale bezigheid worden.

Tip 3: De mini-bieb

In heel verschillende plaatsen verschijnen ze in het straatbeeld, boekenkastjes gevuld met leuke boeken. Boeken die je mee mag nemen om te lezen, zomaar voor niets. Het leukste wordt het als je deze dan vervangt dor boeken die jij wilt doorgeven. Je maakt dan weer andere mensen blij met jouw boeken en zo kunnen we dan allemaal goedkoop lezen.

Een tijdje gelden ben ik verhuisd en heb ik ook enkele boekenkasten aangevuld met boeken waarvan ik wist dat ik ze niet meer zou gaan herlezen. Leuk om te zien dat deze dan enkele weken later waren verdween.

Heb je al eens gedacht aan een mini-bieb op je werk? Dat is gewoon ontzettend leuk. Als er meerdere collega’s zijn die graag lezen op je werk, breng je een paar boeken mee en die zet je op een schap, in een kast of ergens waar alle collega’s bij kunnen. Je zult zien dat als je er in de middagpauze erover praat het aantal boeken spontaal stijgt. Iedereen heeft nog wel een boek thuis dat ie leuk vond, niet weg wil doen maar waarschijnlijk ook niet meer gaat lezen. Een werkbieb is dan de ideale oplossing. Je hoeft er het huis niet voor uit ’s avonds, kan lekker praten over een bepaald boek en je kan er rustig eentje meenemen die je nog niet gelezen hebt. Enkel nu hopen dat niet al je collega’s van horror houden terwijl jij graag wegsmelt bij new adult.

Tip 4: Boekenjagers/Zwerfboeken

Wil je van goedkoop lezen ook een avontuurlijke tocht maken? Ga dan naar de facebookgroep boekenjagers. Op verschillende plaatsen in Nederland en België worden er geregeld boeken verstopt die je kan gaan zoeken en daarna gewoon mag meenemen om te lezen. Leuk om te zoeken en leuk om te lezen, wel even een foto op de site plaatsen wanneer je het boek gevonden hebt. Dat is nu eenmaal heel leuk voor de boeklegger.

Daarbij kan je op verschillende plaatsen en boekenkastjes zwerfboeken vinden. Ook jij kan zwerfboeken wegleggen. Wanneer je er een sticker in kleeft, is het ook duidelijk voor de vinder.

Tip 5: kringloopwinkel

Als laatste is het ook altijd leuk om de kringloopwinkel binnen te stappen om te kijken welke boeken daar voor 1 euro of 2 euro te koop zijn. Soms zie je niets wat je kan bekoren en soms vindt je pareltjes, boeken die je ooit gezien hebt en je getriggerd hebben maar die je uiteindelijk niet hebt gelezen. Het enige waar je op moet letten is dat je niet teveel meeneemt. Want je moet het nog wel kunnen dragen.

Ik heb zelf wel ontdekt dat ik in het begin heel veel boeken meenam maar nu veel selectiever ben. De te lezen kast ( is allang geen schap meer) wordt anders echt te vol. Dus ook hier is selectief te werk gaan is zeker noodzakelijk.

Koop jij veel of leen je vaker? Ik hoor het graag van je.

Veel leesplezier

An Boekenvirus

Advertentie

2 gedachten over “5 Tips om goedkoop te lezen

Voeg uw reactie toe

    1. Leuk om te lezen dat je graag naar de bibliotheek gaat! Lenen van de bibliotheek heeft zijn voordelen. Je huis staat minder vol met boeken, je hebt een zeer uitgebreide keus en je leest ook de nieuwste boeken. Dank voor je reactie.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: