De Ziener

De Ziener van K.R. Valgaeren

Uitgeverij: Houtekiet

Aantal pagina’s: 414

ISBN: 9789089244949

Achterflap

In Borley komen duistere krachten terug tot leven. David Mayfair is geen gewone jongeman: hij kan voorbij het leven kijken en de dood observeren. Na het overlijden van zijn ouders wordt hij geadopteerd door zijn Britse oom, Dorian Walpole, die hem in Londen opleidt tot een Ziener. Wanneer in Borley, een klein dorp in het zuidoosten van Engeland, twee tienermeisjes op gruwelijke wijze worden vermoord, wordt de Ziener door de politie ingeschakeld om het onderzoek mee te voeren. Maar Borley heeft een duister geheim dat zich niet zomaar wil prijsgeven, zeker wanneer blijkt dat de aanwezigheid van David Mayfair geen toeval is…

Mijn mening

De Ziener is voor het eerst verschenen in 2011 en het debuut viel direct in goede aarde. Het is een zeer spannende gothic novel die zoals altijd bij Valgaeren op historische feiten gebaseerd is. Omdat de oorspronkelijke uitgeverij niet meer bestaat en er vele vragen kwamen van lezers heeft Valgaeren het verhaal aan een grondige herwerking onderworpen. Hierbij het resultaat.

Als opener maken we kennis met het mysterie waarop het verhaal gebaseerd is. We maken een tijdreis en belanden in het jaar 1538 in het plaatsje Borley, nog specifieker in het klooster dat in die tijd daar gevestigd was. Er was niet alleen een vrouwenklooster maar zoals vaker vlak ernaast een mannenklooster. Wanneer Mary een keer te dicht bij de grens tussen de beide kloosters komt, kunnen we het gevolg al voorzien. Ze ontmoet de broeder Valeth en beide zijn vanaf dat moment zeer zorgzaam voor alle activiteiten die ze aan deze grens kunnen uitvoeren. Niet alles verloopt erna hoe zij het gehoopt hadden.

2007 Londen: Dorian Walpole krijgt een brief uit Borley, er zijn 2 tienermeisjes vermoord en er is een ziener nodig om het mysterie op te lossen. Dorian krijgt tijdens het lezen van deze brief een hartaanval en kan daarom zelf niet vertrekken. David Mayfair vertrekt tegen de raad van Dorian in omdat hij nog niet genoeg ervaring heeft als ziener.

Valgaeren springt tijdens het vertellen van het verhaal tussen verschillende tijdsvakken op en neer, dit om het verhaal meer diepgang en achtergrond te geven. Zo leren we dat het leven van David absoluut niet rozegeur en maneschijn is geweest. Je dompelt je als lezer helemaal onder in het verre verleden, nabije verleden en het heden. Zoals in alle boeken van Valgaeren weet hij het zo te brengen dat zelfs die tijdvakken in elkaar overlopen. Het heden in het verleden met een sausje van spanning en mysterie. Hoe hij dit zo gekoppeld krijgt is geweldig om te lezen.

Daarbij heeft Valgaeren een zeer specifieke schrijfstijl die je laat genieten van de beschrijvingen van het landschap tot de opbouw van de spanningslijnen in het verhaal. De personages van het dorp waar hij mee kennismaakt worden zeer specifiek neergezet. Van de ene kant waarheidsgetrouw en van de andere kant zeer mysterieus en je twijfelt of dit wel kan. Je stelt je vragen wie wie is. Het is een spannende ontdekkingstocht die uiteindelijk een groter geheim met zich meedraagt dan oorspronkelijk gedacht. Ik moet zeggen dat ik die wending van geen enkele kant zag aankomen. Owv spoilers is die wending dan ook het laatste waar ik iets over vertel.

Wel een zeer leuke quote die we denk ik allemaal begrijpen, wil ik jullie niet onthouden

Er is een ongeschreven wet die stelt dat het ten strengste verboden in om letterverslaafden te storen tijdens het lezen.

Conclusie

De ziener is een boek om van te smullen, een schrijfstijl die heerlijk leest en een verhaal om je te omhullen is mysterie. Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe bloedlijn herwerkt is.

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier

Nieuwsgierig naar andere boeken van Valgaeren?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: