5 tips om meer te lezen

Denk jij vaak dat je zou wensen dat je tijd zou hebben om meer te lezen? Is het soms heel moeilijk om je tijd te gunnen om even te gaan zitten? Heb je geen flauw idee hoe je lezen moet inpassen in je drukke schema? Het nieuwe schooljaar is terug begonnen en alle daarbij horende hobby’s ook. Hoe kom je dan nog aan lezen toe. Allemaal redenen om het lezen te vergeten en toch knaagt het in je buik omdat je nog zoveel boeken hebt staan waarvan je jezelf hebt voorgenomen om deze dit keer allemaal te lezen. Wel is dit het geval? Lees dan snel verder want ik heb 5 tips voor je die kunnen helpen.

Tip 1 Maak een weekplanning

Ga er eens lekker voor zitten. Neem er een agenda bij of gewoon een weekoverzicht en schrijf op wanneer je wat wil doen en waar je wanneer moet zijn. Een onoverzichtelijke week is een chaotische week. Je blijft dan achter de feiten aanlopen en weet niet van welk hout pijlen te maken ( geloof me ik weet hoe je je voelt). Zeker in het begin van het schooljaar komt dit elk jaar terug. Je moet nog opstarten en hebt nog geen routine. Schrijf alles een keer op. Misschien kun je daar ook nog je huishouden aan toevoegen. Welke dag wil je wat gaan doen of doe je elke dag een beetje van dezelfde taak. De vaat laat je niet staan om 1 keer in de week af te wassen maar misschien kan je ook verschillende keren per week een was opzetten zodat alles niet in het weekend valt. Belangrijk is dat je inzicht krijgt in je planning en terwijl dat je dat op papier zet, kijk je direct waar er gaatjes zijn om eens te lezen. Misschien zijn er meer (kleine) momenten te vinden dan je eerst gedacht had.

Tip 2 Neem altijd een boek mee

Zorg dat je altijd een boek bij hebt. Dit kan een e-book op je telefoon zijn of misschien heb je na een tijdje wel een e-reader in je tas zitten of een dwarsligger (zo leuk om in je tas te hebben). Heb je er al eens over nagedacht hoeveel tijd je in een jaar doorbrengt in een wachtruimte? Bij de dokter, bij de kapper, je afspraak bij de bank en noem maar op. Soms word je echt wel lastig omdat het zolang duurt. Als je dan een boek bij de hand hebt, vliegt de tijd opeens veel sneller vooruit en ben je in een veel betere stemming wanneer je aan de beurt bent. En voor de studenten onder ons: lezen in de bus of de trein is ideaal! Ga naar de stilte coupe maar vergeet niet op tijd uit te stappen 😉

Tip 3 plan elke dag tijd in om te lezen

Tijd of geen tijd: lees! Ik weet het, dit is een hele moeilijke maar er zijn altijd redenen waarom iets niet kan. Er zijn altijd belangrijkere dingen te doen: die was moet nog gestreken, dat kopje nog opgeruimd en dat tv-programma wil je ook niet missen. Maar weet je dat lezen ook een gewoonte is. Zoals bij elke gewoonte is het belangrijk dat je het elke dag doet. De eerst maand loop je ertegen aan dat je het vergeet. Dat je het moet inplannen en zullen je huisgenoten je aandacht willen opeisen wanneer je je boek vastpakt. Maar indien je dit een maand of 2 maanden volhoud zul je merken dat het steeds vlotter gaat. Het is voor heel je omgeving wennen. De eerste keren zullen ze je storen maar als jij dan rustig zegt dat ze over 10 minuten ( of een kwartier) mogen terugkomen en je dan volledig aandacht voor hen hebt, zullen ze misschien de dag erna ook nog eens storen en dag 3 komen ze kijken en vragen ze zelf : over 10 min? en na een maand komen ze kijken, zien ze je lezen en vragen al niets meer. En zo krijg jij even rust en kan je ontspannen lezen. Daarbij als je nu niet aan lezen toe komt en je start met deze werkwijze dan lees je binnen een maand toch maar even 5 uur die je nu nergens kunt vinden. Veel kans dat je in 5 uur dat boek dat je al zo lang wil lezen uit hebt.

Tip 4 Lees samen

Met die tv op kun je niet lezen. Hoor jij ook steeds die computer op de achtergrond met die game geluiden? Of staat die muziek in de kamer ernaast zo hard dat concentreren niet lukt. Heb je er dan al eens aan gedacht om een leesavond voor te stellen? 1 avond in de week/ maand of hoe dat het beste voor je past om samen te lezen. Heb je kinderen dan kun je ze dit al gewoon maken door een voorleesavond te organiseren. Pyjama aan en met de knuffels in de bank en tegen je aan komen knuffelen terwijl jij een prentenboek voorleest. Indien ze ouder zijn kun je afspreken dat je samen een boek leest of dat je ieder een boek leest. Wanneer je dit in het weekend doet kan je zomaar de tijd uit het oog verliezen tijdens het lezen en rek je zo hun bedtijd. Vaak hebben mijn kinderen heel stil op de bank blijven lezen omdat ze wisten dat het bedtijd was en nog niet naar bed wilde. En ik vergat dan ook even naar de klok te kijken. Voor beide een win situatie. Ik kon rustig lezen en zij dachten mij te slim af te zijn waardoor ze later naar bed konden.

Ook als student is het misschien leuk om een leesavond te organiseren met vrienden of vriendinnen. Als jullie dan ook nog hetzelfde boek lezen, wordt het nog leuker. Je kunt steeds met elkaar over dat boek praten en voor je het weet hebben jullie een keer in de maand een leesclub. Drankje en iets lekkers erbij en het wordt een gezellige avond.

Tip 5 pas je boek aan aan je leesmoment

Een pageturner meenemen van 500+ blz als je 10 minuten in de trein zit, is misschien niet de beste combinatie. Wanneer je natuurlijk elke dag die 10 minuten hebt kun je het wel overwegen maar dan bestaat de kans dat je een keer te laat uitstapt. Als je korte stukken kan lezen zoek dan een boek waarbij dat kan. Kijk hoelang de hoofdstukken zijn en stem daar je leestijd op af. Als je lekker op vakantie gaat en je ligt 5 dagen aan het zwembad is je boekkeuze volledig anders dan het voorbeeld hierboven.

Ben selectief in het boek dat je gaat lezen. Ben je in de stemming voor dat genre? Kan je het boek makkelijk wegleggen als het moet? Heb je het gevoel dat dat boek je roept om gelezen te worden? Dan heb je het goede boek vast. Dan wil je ook verder lezen en ben je zomaar op een moment dat je niet voorzien had alsnog aan het lezen.

Weet je trouwens dat je ook in de auto kan lezen? Niet als je aan het rijden bent natuurlijk maar ipv binnen te wachten en dat verplichte kopje koffie met de ouders te drinken die je al 3 keer in de week ziet, kan je ook in de auto gaan lezen. Meerdere keren heb ik zo voor mezelf even de rust opgezocht tijdens een drukke periode. Dit was dan niet om die ouders te ontlopen maar om even niets te moeten en lekker te lezen. De wekker van je GSM is ideaal. Je laat hem op tijd aflopen zodat je naar binnen kunt gaan en je kan je volledig in het boek storten. Je stoort er niemand mee en het is heerlijk genieten.

Dit waren de 5 tips om meer te lezen. Hopelijk ontdek je welke tip het beste bij je past of misschien is het een combinatie van al deze tips te samen. Iedereen zijn leven is anders. Lezen hoort gelukkig bij vele tot de dagelijkse routine. Een routine die je zelf hebt opgebouwd door kleine dingen te veranderen in je leven. Ook als je maar 1 blz per dag leest, lees je in een jaar 1 gemiddeld boek uit. Het gekke is dat als je begint met elke dag 1 blad, je een boek van 365 blz sneller uit hebt dan in een jaar. Ergens in dat jaar lees je toch eens een dag 2 of meerdere blz. Hoe vaker je leest hoe sneller dit voorkomt. Het blijkt dan opeens te kunnen en leuk te zijn ( als je het juiste boek leest tenminste).

Lukt het met al deze tips niet? Laat het dan even weten. Er zijn vast nog heel veel meer tips die dan kunnen helpen.

Het belangrijkste blijft altijd:

Lees en beleef je fantasy!

An

Boekenvirus

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: