Lezen in de herfst

De temperatuur slaat opeens om. Deze zomer was het weer om lekker buiten te lezen, in het zonnetje onder de parasol met iets lekker om te drinken en genieten maar. Nu vluchten we terug naar binnen. Misschien nog even genieten van de laatste zonnestralen en dan met rode wangen van de eerste kou terug de warmte in. Tenminste…..

Vandaag overloop ik met je 5 tips die je leeservaring aangenaam kunnen maken deze herfst en winter. Een tijd waarin sommige onder ons misschien juist meer lezen. Nu de tijd hebben om die leesstapel die we in de zomer hebben aangeschaft tijdens onze bezoekjes aan de boekenwinkel, festivals en beurzen eindelijk te lezen. We duiken er dan ook maar snel in.

Tip 1 Kies je ideale leesplek

Heb jij al een gezellig plekje gemaakt om je terug te trekken? Ga jij in de bank in de woonkamer zitten? Heb je een aparte bibliotheek in huis? Of is de slaapkamer jouw ideale leesplek? Kijk eens rond wat voor jou en je gezin het beste past. Niet voor iedereen is dat hetzelfde. Lees jij graag in stilte of mag er gerust lawaai om je heen zijn? Heb je kleine kinderen die je niet alleen kunt laten of ben je alleen? Allemaal dingen om over na te denken. Ben je al geruime tijd een lezer dan moet je over dit antwoord alvast niet na te denken. Jij hebt misschien zelfs al direct meerdere plaatsen in je hoofd waar je ongestoord kan lezen. Kan iemand dan ook voor jou beslissen wat het beste past? Nee ! En deze plaats kan ook veranderen voorheen de tijd en waar je staat in je leven. Misschien is je beste leesplek voor deze herfst en winter wel in de stilte coupé in de trein omdat dat de enige momenten zijn op een dag waar je de tijd hebt om te lezen. Enige probleem daar is dat je hem niet in kan richten zoals jij misschien graag zou hebben maar kleinigheidjes blijf je houden hè.

Tip 2 Inrichten van jouw leesplek

Een goed begin is het halve werk toch? Wat heb je nodig om je lekker terug te trekken in dat hoekje? Op dat bankje of op je bed? Heb jij ook een lekker warm dekentje waar je onder kan kruipen? Misschien heb je wel je eigen leesdeken? Heb je ook nog ergens wat extra kussens rond slingeren dan is het nu te tijd om ze te verzamelen. Je kan niet genoeg kussens hebben om lekker rondom je te leggen, achter je rug, onder je armen, en vooral onder dat zware 500+ boek. De kussentjes schik je zoals jij op dat moment wil zitten, hangen, liggen. En zijn er teveel? Dan leg je ze even naast je neer. Een tafeltje bij de hand is ook een goed idee. Misschien wil je soms iets noteren over wat je leest en kun je dat binnen handbereik neerleggen. Daarbij kan je je telefoon op stil leggen, met het scherm naar onder zodat je niet gestoord wordt tijdens het lezen.

Is je leesplek vlak bij je boekenkast? Dan heb je al je lievelingen binnen handbereik. Bij mij is dit niet het geval dus een klein schapje of klein boekenkastje naast je waar je pareltjes van dat moment kan neerleggen is zeker een goed idee. Fijn ook voor je huisgenoten dat je je boeken na het lezen ook direct een beetje kan opruimen. Dan slingeren ze niet overal rond ( hoewel geen rondslingerende boeken voor een lezer niet evident is) Lees je in bed? Dan zal er denk ik wel een stapeltje boeken op je nachtkastje liggen. Daar dient dat toch voor? 😉

Tip 3 Zorg goed voor jezelf

Het is zover! Alles staat klaar: je leesplek is gekozen en is aangekleed. Het moment is daar, je kan beginnen met lezen…… Nee toch nog niet! Zoals het een lezer betaamd vergeten we soms de omgeving om ons heen. Niet alleen dat maar opstaan wanneer we aan het lezen zijn kan een onoverzienbaar dilemma worden wanneer we in de leesflow zitten.

Don’t talk to me, I’m reading

Wie kent dit niet? Liever hebben we honger en dorst dan net op dat spannend moment op te staan om iets te nemen. Dus….. Voor je begint te lezen even hierop anticiperen. Heb je nog ergens een thermos staan voor thee? Lekker in de herfst. Of neem je liever een fles water naast je? Of wanneer je ’s avonds leest een glaasje wijn terwijl je leest? Zorg dat je alles bij de hand hebt. Want anders komt het er niet van. Voorzie je dat je eens lekker lang kan genieten van je boek is een snack ook wel een goed idee. One sit readings zijn zo een haalbaar doel. De tijd heeft nu eenmaal de neiging om voorbij te vliegen zonder dat we er erg in hebben.

Tip 4 Kies je boek

De belangrijkste keuze volgt nu: welk boek ga je lezen? Ben je al begonnen in een boek? Heb je een leeslijst voor jezelf? Ben je een planner en weet je nu al welk boek je wanneer gaat lezen? Misschien heb je wel data wanneer er een boek uit moet zijn omdat die terug moet naar de bieb, je een leesclub hebt of omdat je hebt beloofd een recensie te schrijven. Al deze dingen kunnen bepalen welk boek je vast gaat nemen. Maar weet je wat bij mij ook vaak bepaalt welk boek ik neem? Mijn stemming! Doe jij dit ook? Er zijn momenten dat ik mijn schrift erbij neem en lees om kennis te vergaren en soms is mijn concentratie enorm slecht en wil ik gewoon even zo ontspannen mogelijk lezen. Een boek waar ik lekker bij weg kan zwijmelen.

Lees jij 1 boek tegelijkertijd of meerdere? Zoals je al kan raden ben ik er meestal met meerdere tegelijk bezig. Een “leerboek” en een “ontspanningsboek” sluiten in mijn geval steeds goed aan. Maar misschien is dat voor jou anders.

Het kiezen van je volgende boek kan ook keuzestress met zich meebrengen. Ook dit is bij mij vaak het geval. Het probleem is namelijk dat ik niet nog 1 boek heb dat klaarligt om aan te beginnen. Meerdere boeken schreeuwen om mijn aandacht. Het ergste is dat ik ze ook eigenlijk allemaal als eerste wil lezen. Elke keer moet je weer de keuze maken welke het gaat worden. Sommige keren was het zo moeilijk dat ik 5 boeken nam en deze nummerde in mijn hoofd. Iemand anders mocht dan een nummer van 1 tot 5 zeggen en dat werd dan het volgende boek. Heb jij daar soms ook last van? Of lukt het bij jou altijd zeer vlot?

Tip 5 Veel leesplezier

Het moment is daar. Eindelijk is alles klaar, neem je je boek vast, stop je je onder het dekentje weg, schut je de kussens goed en opent je boek. Je drinken staat binnen handbereik. Genieten maar! Vergeet niet om nu te gaan genieten. Misschien ga je lachen, huilen, gruwelen maar in ieder geval verdwijnen naar een andere wereld. Bij beperkte tijd is het aan te raden om toch een timer te zetten. Hou er rekening mee dat het terugkeren naar het heden niet altijd zonder slag of stoot verloopt. Overgangen hebben soms even tijd nodig. Zeker als je bij het einde van het verhaal komt en je daarna even moet bijkomen.

Geniet daarom van de herfst en wintermaanden en het leesplezier dat het je kan geven!

Lees en beleef je fantasy!

An

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: