In de ban van hobbits en elfen

In de ban van Hobbits en elfen van Johan Vanhecke

Uitgeverij: Houtekiet

Aantal Pagina’s :

ISBN: 9789089248992

Achterflap

In 1999 werd The Lord of the Rings (In de ban van de ring) in heel wat landen verkozen als belangrijkste boek van de 20ste eeuw. Sindsdien is Midden-aarde met zijn merkwaardige en toch zo herkenbare bewoners ook niet meer weg te branden van het film- en TV-scherm. De films brachten nieuwe lezers naar de magische wereld van J.R.R. Tolkien. Zestig jaar lang schreef deze creatieve professor uit Oxford verhalen over gevaarlijke queestes, interne twisten en moedige allianties, alles geplaatst binnen een minutieus uitgewerkte mythologie.

Hoe komt zo’n professor er toe zijn leven te wijden aan fictieve wezens als elfen en dwergen? Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan? Waarom wist hij zoveel andere kunstenaars te inspireren en een marginaal literair genre als fantasy zo’n boost te geven? Hoe ontstonden er plots Tolkienverenigingen? En in hoeverre is Tolkiens werk een aanklacht tegen de manier waarop omgegaan wordt met natuur en milieu.

Mijn mening

Lang, lang geleden kreeg ik het boek de hobbit in handen. Ik herinner me nog dat dit boek indruk op me gemaakt heeft. De volgende boeken van Tolkien waren dan ook in de ban van de ring en ik schafte de drie delen in een keer aan. Mooi voor in de toen nog kleine boekverzameling. 3 zwarte kaften naast elkaar. Ook deze boeken zijn alle drie gelezen. Daarna andere fantasy ontdekt maar met de filmen van Peter Jackson kwamen de kriebels toch weer boven.

Toen ik zag dat Johan Vanhecke een boek geschreven had over het leven en werk van Tolkien was mijn interesse dan ook direct gewekt. Interessant om hierover te lezen.

Het boek in de ban van hobbits en elfen is in zeer uiteenlopende hoofdstukken ingedeeld. Het is bedoelt om je kennis te laten maken met Tolkien en je al lezend een overzicht in zijn werk te geven. Wist je dat Tolkien jaren lang brieven geschreven heeft in bibberend handschrift naar zijn kinderen in de naam van de kerstman? Deze brieven samen met tekeningen en enveloppe zijn allemaal bewaard gebleven. Dit is zomaar 1 weetje dat je ontdekt tijdens het lezen.

Zoals vele weten is het begonnen met een tekst op een leeg ingeleverde test: in een hol onder de grond leefde een hobbit. Wist je dat dit eigenlijk helemaal niet het begin was van een in zijn hoofd fantasy serie maar als verhaaltje voor zijn kinderen. Het was een sprookje.

Tijdens het lezen duik je steeds dieper in het werk en leven van Tolkien. Werken waarvan vele nog niet gehoord hebben maar ook als luisterboek zijn te beluisteren.

Vanhecke is duidelijk gepassioneerd. De rede om het boek te herschrijven was het verschijnen van nog werk van Tolkien sinds het oorspronkelijke boek en de lancering van de ring of power.

Als naslagwerk is het een aanrader. Daarbij is het ook nog vlot geschreven.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in de man achter Middle earth is dit boek een absolute must read. Als je door de bomen het bos niet ziet in heel zijn oeuvre ook dan is dit boek de oplossing. Laat Vanhecke je mee nemen naar het ontstaan van Middle Earth!

Veel leesplezier!

Dit boek is een recensie-exemplaar, waarvoor dank. Dit beïnvloedt mijn mening niet. Om hier meer over te weten klik hier. 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: