Alles wat je maar wenst

Alles wat je maar wenst van Sandra J. Paul

Uitgeverij: Hamley Books

Aantal pagina’s: 173

ISBN: 9789464208412

Achterflap

Simon zou een zorgeloze jongen moeten zijn. maar dat is hij niet. Zijn jongere broer Noah werd geboren met een ernstige ziekte die hun levens beïnvloed. Dan begint Simon nachtmerries te krijgen over een andere wereld waar een duister kasteel staat. Een stem lokt hem elke nacht naar het kasteel maar telkens weet ontwaakt hij op tijd.

Wanneer Noah snel achteruitgaat en de artsen niets meer voor hem kunnen doen, ontdekt Simon dat zijn dromen leiden naar de wereld van een duistere magiër. Een wereld waar wensen kunnen uitkomen.

Simon is misschien de enige die zijn broer nog kan redden, maar wat is de prijs die hij daarvoor moet betalen?

Mijn mening

Laat ik beginnen met te vertellen dat ik al meerdere boeken, geschreven voor meerdere leeftijdscategorieën gelezen heb van Sandra J. Paul. Ik was dan ook benieuwd naar haar nieuwe verhaal.

Laat ik met de deur in huis vallen: Alles wat je maar wenst was blijkbaar niet mijn verhaal. In sommige verhalen wordt je ingetrokken en in andere lukt dat minder. Laat ik daar dan ook direct aan toevoegen dat dit voor andere een geweldig boek zal/kan zijn.

De proloog gaf me een wazig gevoel, een gevoel dat je niet kan plaatsen om daarna lange tijd stil te staan bij het heden van Simon. Een zeer uitgebreide duik in het leven dat voor Simon realiteit is met zijn zieke broertje. Paul weet mooi te beschrijven welke tegenstrijdige emoties dit kan oproepen. Het steeds een stuk van je leven moeten afgeven voor de levenskwaliteit van iemand anders, in dit geval Noah. Het wazige gevoel van de proloog keert bij de stukjes over zijn dromen nog geregeld terug maar het wordt daarna steeds duidelijker. Fantasie vermengt zich met de realiteit waarin Simon leeft. Simons dromen worden enger wanneer de ziekte van Noah toeneemt. Is er een connectie tussen deze beide? Kan Simon dit op tijd ontdekken en hier iets aan doen? Hoe kan hij alle emoties die erbij komen kijken zelf verwerken?

Het heldhaftige van Simon krijgt tijdens het lezen telkens meer vorm. Hoeveel wil je opofferen voor je familie? Steeds meer vragen waar eigenlijk een jongen van Simon zijn leeftijd zich geen zorgen om zou moeten maken.

Alles wat je maar wenst zou een heel mooie insteek kunnen zijn om het thema ziekte van een familielid bespreekbaar te maken. Dit zou bv kunnen wanneer je er in je gezin mee geconfronteerd wordt of in een groeps/klasgesprek. Een boek dat dan ook zeker in een klasbibliotheek zijn plaats zou kunnen hebben.

Zoals altijd is de schrijfstijl van Paul aangepast op te leeftijd waarvoor ze schrijft. Ze kan zich goed inleven in de leeftijdsfase van Simon en de lezer. Hiernaast wordt het verhaal omgeven door verschillende illustraties die het verhaal nog meer leven in blazen.

De onderverdeling in korte hoofdstukken maakt dat het ook toegankelijk is voor elk lezer en elk leesmoment. De vlotte lezer leest snel nog een volgend hoofdstuk, de trage lezer is na 1 hoofdstuk moe maar kan trots zijn dat hij weer een heel hoofdstuk gelezen heeft, samen lezen met je kind voor het slapengaan als overgangsritueel of in de klas als korte stukken te lezen in het dagelijkse leesmoment.

Conclusie

Alles wat je maar wenst kaart een heel moeilijk thema aan, een boek dat de gespreksopener kan zijn indien nodig of heerlijk als ontspanning te lezen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: