Mijn broer heet Jessica

Mijn broer heet Jessica van John Boyne

Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij

Aantal pagina’s: 240

ISBN: 9789022587546

Achterflap

Broers Sam en Jason zijn altijd onafscheidelijk geweest. Tot Jason op een dag opbiecht dat hij zich al zijn hele leven een meisje voelt. Het is voor Sam en hun ouders een grote schok. Moeder is staatssecretaris met het doel premier te worden en een transseksueel kind is slechte publiciteit. Na een tijdje wordt de situatie voor Jason zo onleefbaar dat hij bij zijn tante gaat wonen, waar hij zichzelf kan zijn.

Kan de familie uiteindelijk toch begrip opbrengen voor Jasons gevoelens? En hoe lang houdt Jason het vol zonder de acceptatie van de mensen van wie hij het meest houdt?

In dit hartverscheurende verhaal weet John Boyne transseksualiteit met zorg te belichten en te normaliseren, zonder ook maar ergens belerend te worden. Een prachtig verhaal over liefde, twijfel, en de moed om jezelf te durven zijn.

Waarom mijn broer heet Jessica lezen?

Een boek over een niet kunnen zijn wie je bent. Wat heb ik een hekel gehad aan sommige personages in dit verhaal. Verschillende keren had ik deze graag eens flink tot de orde geroepen ( en liefst nog meer). Onbegrijpelijk in mijn ogen, maar ja niet iedereen denkt hier hetzelfde over. Een aanrader om te lezen dat wel.

De titel en cover geeft je al een flink tip over welk onderwerp dit verhaal gaat. Een meisje geboren in het lichaam van een jongen. De moeilijkheden die het met zich meebrengt om hiervoor uit te komen. De moeilijkheden die het met zich mee kan brengen nadat je de moed hebt gevonden om je leven op die te manier te gaan invullen. De onwetendheid, de onwil, het niet willen begrijpen van mensen, een aangrijpend verhaal dus over Jessica.

Jason is een persoon die hiermee in de knoop zit. Hij is een zij maar zijn lichaam ziet er anders uit. Daarbij kijkt zijn broer Sam tegen hem op op alle manieren. Jason heeft het toch helemaal gemaakt. Is populair, speelt geweldig Football en vele meisjes proberen met hem te strikken voor een date. Waarom is hij dan niet gelukkig? Na de bewuste avond stelt ook Sam zich veel vragen en ontdekt hij dat dit niet enkel een weerslag heeft op Jessica maar ook op Sam’s leven. Op school wordt ook hij gepest. De situatie wordt onhoudbaar omdat ook de ouders van Jessica haar niet begrijpen( willen begrijpen). Gelukkig is zijn tante ruimdenkender en kan Jessica daar ontdekken wie zij is.

Deze transitie is zeer mooi weergegeven. Het is noodzakelijk voor iedere persoon om te kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving, een omgeving waar je kan en mag ontdekken wie je bent! Daarom vond ik het schrijnend om te lezen hoe de ouders ermee omgingen. Aan het einde van het boek heeft Jessica de eerste stappen genomen naar haar transitie. Deze weg is een weg van vallen en opstaan, voor haar zeker ook van offers brengen. Hoeveel liefde en begrip is er in een gezin, omgeving om iemand te accepteren om desbetreffende te laten zijn wie die is.

Vele kampen met vragen wie ze zijn. Vele durven er niet voor uit te komen omdat hun bang zijn voor de reactie van de omgeving, familie, het gezin. Dit boek is een oproep om iedereen zichzelf te laten zijn! Het kan zijn dat het lichaam niet het juiste is maar het wezen van de persoon verandert niet!

Conclusie

Mijn broer heet Jessica is een aanrader om te lezen. Het kijkt niet enkel naar de transitie van Jessica maar ook naar die van het gezin. Het laat je stilstaan en van de andere kant zelf een transitie doormaken!

Veel leesplezier

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: