Hoe moet je verder als je wereld verwoest is?

Hof 2.jpgHof van ijs en sterren van Sarah J Maas

Uitgeverij: Best of YA

Pagina’s: 219

ISBN: 9789000360475

 

 

Achterflap

Ook in de donkerste nacht schijnen de sterren.

Feyre en Rhys zijn nog steeds bezig met de wederopbouw van het Nachthof en de immens veranderende wereld daarbuiten. Gelukkig komt de Winterzonnewende steeds dichterbij., en dat biedt een verdiend uitstel van de werkzaamheden. Toch kan zelfs de feestelijke sfeer de schaduwen van het verleden niet tegenhouden. Terwijl Feyres eigen hart langzaam geneest, ontdekt ze dat de wonden van haar dierbaren dieper zijn dan ze dacht. Hun littekens hebben een grote invloed op de toekomst van haar hof.

Mijn mening

Hof van ijs en Sterren heeft eventjes in de wacht gestaan. Toen het boek net uit was hoorde ik verschillende negatieve klanken hierover. Het viel tegen en was niet wat men verwacht had.  Door hem op een verkeerde plaats te leggen is hij uit mijn tbr kast verdwenen en kon ik er met een frisse blik in beginnen.

Het eerste wat opvalt is dat het een stuk dunner is dan de andere delen. Om het vervolg op de trilogie goed te kunnen vertellen werkt Maas met verschillende POV’s zo kom je dichter bij elk personage.

Een vervolg na een sterke trilogie is altijd gevaarlijk. Dat verhaal is afgerond en hoe ga je nu verder? De grote strijd is uitgevochten en het dagelijkse leven moet terug op gang komen. De wereld en alle betrokkenen zijn een puinhoop. Want laten we wel wezen als je echt het verhaal zou meemaken van Feyre en Rhysand  ben ook jij een puinhoop. En uit deze puin moet iedereen weer opstaan en alles opgebouwd worden. Als je dan ook nog eens de leiders bent van Nachthof ligt er een zeer grote last op je schouders. Het verleden is niet vergeten en de toekomst ligt open.

Ik vind het knap dat Maas dit deel heeft durven schrijven op deze manier. Geen grote oorlogen meer maar de spanningen hebben te maken met de oorlog die in elk personage woedt. Hoe verwerk je iets met zo een impact? Hoe help je je vrienden en je omgeving ermee? Hoe ontdek je waar je het verschil in kunt maken? Hoe je uiting kunt geven aan je verdriet? Kortom hoe rouw je? Van een groots verhaal wordt het opeens heel klein, heel dichtbij.

Hof van ijs en sterren is een overgang tussen verleden en toekomst. Hierna kan Maas een nieuw verhaal laten starten waarin het grote geheel weer verder opgebouwd kan worden en deze wereld verder uit kan groeien tot een grote serie. Ik ben dan ook benieuwd hoe Feyre en Ryhsand en alle andere verder gaan evolueren.

Weinig boeken lees ik in 1 ruk uit maar bij deze was dit het geval.

Conclusie

In hof van ijs en sterren komen alle personages terug tot zichzelf. De nasleep van een tijd vol adrenaline, het teruggeworpen worden op de dagelijkse verwoest realiteit weet Maas op een pakkende manier eer te schrijven.

 

 

 

Advertentie

Een gedachte over “Hoe moet je verder als je wereld verwoest is?

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: