Je bent er weg van of vindt het helemaal niks

paulus labyrinthHet Paulus Labyrint van Jeroen Windmeyer

Uitgeverij: Harper Collins

Aantal pagina’s: 389

ISBN: 9789402722307

 

 

 

Achterflap

Wanneer de burgemeester van Leiden het startschot wil geven voor het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers, stort hij met graafmachine en al de diepte in. Daar blijkt zich een ondergronds gangenstelsel te bevinden. Ook wordt er een jongen gevonden. Hij lijkt niet gewond, maar toch zit hij onder het bloed. Als kort daarop universitair docente Judith Cherev en hoogleraar Arnold van Tiegem verdwijnen, ziet archeoloog Peter de Haan zich gedwongen op onderzoek uit te gaan? Hij stuit op een deel van de vaderlandse geschiedenis dat niet voor niets eeuwenlang verborgen was gebleven. Leiden schudt op zijn grondvesten. Hora est, maar wiens uur heeft geslagen? 

Mijn mening

Je bent er weg van of je vindt het helemaal niks. Misschien een rare titel maar wel de kern.

Dit boek stond al een tijdje in de kast en ik had schrik om eraan te beginnen. Van verschillende kanten had ik vernomen dat : er niet door te komen was, teveel info, te gedetailleerd en teveel verwijzingen…..

Aan het einde van mijn vakantie en met weer veel leeszin vond ik het het moment om dit boek vast te pakken. En ik behoor tot de eerste groep: ik ben er weg van. Juist van de struikelblokken voor anderen heb ik gesmuld.

In het Paulus Labyrint volgen we 2 verhaallijnen: die van Peter in het heden en die van Paulus in het verleden. Aan het einde van een deel volgt er telkens een visioen uit het verleden. De opbouw is zo zeer overzichtelijk.

Peter vindt in het huiswerk van zijn studenten een blaadje met daarop Hora est en in het lokaal ziet hij opeens een vergeten GSM liggen. Wanneer er op deze GSM opeens onduidelijke berichtjes binnenkomen is zijn nieuwsgierigheid gewekt. Maar wanneer het gangenstelsel ontdekt is door de burgemeester en Judith en Arnold verdwijnen kan hij enkel op de vlucht slaan en proberen hen te bevrijden.

Windmeyer weet de spanning goed op- en te onderbouwen. Enige kennis van de Katholieke kerk en mythologie helpen je wel vooruit. Er zijn veel verwijzingen, veel bijbelcitaten en citaten van in de liturgie die  in het verhaal voorkomen. Ze zijn nodig omdat juist de interpretatie van die tekst belangrijk is. Windmeyer weet me contant te triggeren hierdoor en uit te dagen om zijn wendingen te blijven volgen.De verhaallijn en de personages krijgen hierdoor enorme diepgang. Door de verwijzingen en de opbouw van de spanningslijnen was het wegleggen van het Paulus Labyrint moeilijk.

Het samensmelten van verleden en heden komt op een wonderlijke manier samen. Het verleden is uiteindelijk verweven in het heden. De strijd die Paulus gestreden heeft en helemaal een andere dimensie krijgt. En Peter die een cruciale rol is toebedeeld of hij het wil of niet in het heden. Doorheen de vele citaten loopt en leest het verhaal als een trein.

Conclusie

Het Paulus Labyrint heeft me uitgedaagd en beloond, een geweldige combinatie van intellect en spanning.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: