Een man op maat

Een man op maat van Elisabeth Vincke

Uitgeverij: Houtekiet

Aantal pagina’s: 224

ISBN: 9789089247926

Achterflap

Hij had het lang verdrongen, maar als hij eerlijk was tegen zichzelf, moest hij toegeven dat er niet iets in zijn leven ontbrak maar iemand. 

Hoewel Simon Van Kent bang is om gekwetst te worden, wil hij graag iemand ontmoeten om zijn even mee te delen. Daarom gaat hij op zoek naar wat vrouwen aantrekkelijk vinden in een man. Het besluit is eenvoudig: hij moet veranderen. Maar hoever kan je gaan zonder jezelf te verloochenen Dat is de vraag waarmee Simon worstelt terwijl hij een Edvard Munchtentoonstelling voorbereidt met als centraal thema ‘liefde en pijn’

Mijn mening

Een man op maat is het debuut van de jonge schrijfster Elisabeth Vincke. Simon mist iemand in zijn leven en gaat op zoek naar deze persoon. Maar hoe vind je die?

Simon heeft snel genoeg van de dating apps, eerst de keuring van de foto’s, dan het afspreken en binnen het half uur beslis je al of je met deze persoon ” verder” wil of niet. Het tempo en de druk liggen enorm hoog. Telkens die verwachting en telkens die teleurstelling. Wat doe je nu wel of niet tijdens en na die eerste ontmoeting. Gelukkig helpt zijn vriend Bas hem uit de nood. Na de breuk met zijn ex zien ze elkaar bijna elke vrijdag in de kroeg. Bas is het tegenovergestelde van Simon. Om de paar weken heeft Bas een nieuwe vriendin die hem telkens snel gaan vervelen. Simon is het alleen zijn zo moe dat hij wil ontdekken wat een vrouw nu eigenlijk wil. Zeker als zelfs zijn vader een nieuwe vriendin heeft voelt hij zich nog eenzamer.

Simon leer je kennen als een zeer gestructureerd iemand. Alles is netjes, gepland en hij is punctueel. Voor hij ergens naartoe vertrekt, controleert hij steeds de buienradar om te kijken of hij zijn paraplu moet meenemen. Buiten zijn werk om als esthetica leraar is hij ook gids in het museum voor schone kunsten in Brussel. Binnenkort opent de tentoonstelling over Munch en hiervoor moet hij zijn verhaal nog voorbereiden.

De karakterschets is zeer sprekend. Je leert hem goed kennen en doorheen het verhaal veranderen er steeds kleine dingetjes omdat hij zo graag iemand naast zich heeft. Hoever kan je daarmee gaan? In hoever kan/ wil je veranderen uit naam van liefde? Veroorzaakt dit niet uiteindelijk een pijn? De dualiteit tussen jezelf en als partner? Waaraan denk je te moeten beantwoorden om een partner vast te kunnen houden? Moet je jezelf zijn of veranderen naar iets wat je denkt dat meer slaagkans heeft?

Dit thema wordt op een mooie manier uitgewerkt. Hierdoor zit de tentoonstelling van Munch verweven die gaat over liefde en pijn. De beschrijving van de verschillende schilderijen, het leven van Munch en de kadering geven het verhaal een extra dimensie. Het nodigt je uit om even google te openen en de schilderijen even te bekijken. Zo krijg je nog een levendiger beeld. De dualiteit wordt hierdoor nog extra in de verf gezet.

Vincke heeft een manier van schrijven dat je direct in het verhaal trekt. Na de eerste bladzijde gelezen te hebben zit je zo in de helft van het boek. De overgangen tussen Simon zijn liefdesleven en dat van Munch verlopen zeer natuurlijk, het verrijkt elkaar zelfs. Ze weet het thema op een zeer leuke/ leerrijke manier te brengen. Enkel het einde is wel heel open, suggestief….

 

Conclusie

Een man op maat is een boek dat je in  ruk uit wilt lezen. Een zoektocht naar het evenwicht tussen wie je bent en wat je denkt dat het ideaalbeeld van jou is voor iemand anders. Verloochen je jezelf en blijf je dit volhouden of blijf je uiteindelijk wie je bent? Een pageturner.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: